Landschapsbank voortvarend van start

Foto: Redactie

De boer z’n land is heilig. Dat geldt trouwens ook voor elke andere grondeigenaar, maar vooral bij landbouwers is er nog wel eens iets dat een stukje efficiënter ingericht kan worden. Vroeger keek men daar minder naar en werd gewoonweg de glooiing van het landschap of de loop van een waterweg gevolgd.

Tegenwoordig is het wel anders, maar kunnen de boeren niet altijd op eigen grond een plekje voor een herplant of aanleg vinden. De gemeente Tubbergen is – als logisch gevolg daarop – een landschapsbank rijker. Deze is bemiddelt tussen de vraag en aanbod van landschapselementen als een houtwal of sloot.

“Landeigenaren mogen in de gemeente Tubbergen niet zomaar een bepaald element verwijderen of verleggen. Het is verplicht om op een andere plek iets vervangends te planten of aan te leggen. Bij de landschapsbank kunnen zij hetgeen ze willen rooien of op een andere manier willen verwijderen, aanbieden. Iemand anders, zoals een particulier of nog een andere grondeigenaar, kan op zo’n aanbod ingaan”, legt initiatiefnemer Niek Hannink uit. Hij is eigenaar van een adviesbureau voor landschap en is in die hoedanigheid samen met de compagnons Jeroen Groothuis en Tom Steenhagen de landschapsbank gestart.

LTO Noord afdeling Tubbergen staat ook achter de landschapsbank.

Hannink: “De landschapsbank gaat eerst in Tubbergen van start. Eerst eens zien hoe het uitpakt. Dan kan het initiatief ook naar andere gemeenten in Twente, en verder, worden uitgebreid.” De aanbieder neemt overigens de kosten van de nieuwe aanplant of aanleg voor z’n rekening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen