Kwaliteit van natuur en recreatie op landgoed Schultenwolde krijgt flinke impuls

Foto: Erik Sonder

Sinds afgelopen week vinden er werkzaamheden plaats op landgoed Schultenwolde, gelegen tussen de Almeloseweg en de Huyerenseweg te Tubbergen. Doel van deze werkzaamheden is een kwaliteitsimpuls voor natuur en het landschap.

Ook wordt de belevingswaarde van het landgoed verhoogd door het verbeteren, en op sommige plaatsen herstellen van het wandelpad. De werkzaamheden vinden plaats aan de noordzijde van de Vikkersweg welke het landgoed in tweeën splitst.

De begeleiding van het project is in handen van de Bosgroep Noord-Oost Nederland.

Een aantal jaren geleden is er op het landgoed een aantal hectare bos gekapt om er heide te ontwikkelen. “Om dit proces mogelijk te maken, wordt er nu een hectare geplagd waarbij de bovenste humusrijke laag van de bodem verwijderd wordt. De verwachting is dat dat heide zich hierna spontaan zal vestigen. De te plaggen strook is tevens de oorspronkelijke afvoer (slenk) van grond- en oppervlaktewater. Deze slenk zal door de plagwerkzaamheden weer in ere worden hersteld en zijn functie weer voor zich opeisen”, legt Erik Sonder van Bosgroep Noord-Oost Nederland uit.

Herstel centraal wandelpad

Het oorspronkelijke wandelpad aan de noordzijde van de Vikkersweg is op enkele plekken overgroeid. Het pad is door de jaren heen steeds minder goed zichtbaar geworden, waardoor er op het landgoed vele sluiproutes zijn ontstaan. Om de recreant beter te kunnen sturen door de adembenemende natuur, wordt het centrale wandelpad weer hersteld. Het herstel van dit pad zorgt voor een verhoging van de beleving en anderzijds zorgt het ervoor dat de wandelaar niet meer kriskras door de kwetsbare natuur loopt, iets wat ten goede komt van de aanwezige natuurwaarden. Langs het wandelpad zullen witte routepaaltjes wordt geplaatst.

De werkzaamheden op het landgoed zullen ongeveer 5 weken in beslag nemen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden