Wachtlijst aan Tubbergse vrijwilligers die vluchtelingen willen helpen

Foto: Redactie

De gemeente Tubbergen is laaiend enthousiast over de spontane reacties die het dagelijks ontvangt van Tubbergenaren die hun steentje willen bijdragen bij de opvang van vluchtelingen in de lokale sporthal. De animo is zo groot dat er inmiddels sprake is van een wachtlijst. Dat werd vanavond duidelijk tijdens de informatieavond voor omwonenden. Deze was overigens al na klein uurtje afgelopen, vooral omdat er weinig vragen werden gesteld.

“Heel verrassend eigenlijk, zulke aardige berichten die we krijgen van mensen die aangeven dat ze graag hun steentje willen bijdragen. Van tevoren weet je niet wat je kunt verwachten, maar het is eigenlijk heel erg positief wat we ontvangen. Bijvoorbeeld van een team dat normaal gesproken in de sporthal traint en aangeeft dat ze in plaats daarvan graag willen helpen met de inrichting en opbouw. Vooral in het begin, toen het net bekend werd, stroomde het echt binnen. En intussen nog steeds een paar per dag”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Vooralsnog wordt er gerekend op 200 vluchtelingen die gedurende 4 nachten in Tubbergen verblijven. Inmiddels hebben zich 80 á 100 vrijwilligers aangemeld. “Ik ben echt geen geitewollensokken-type, echt niet, maar ik vind het niet meer dan normaal om me hiervoor aan te melden. Er is al genoeg gekkigheid in de wereld. Je moet er toch niet aan denken dat jouzelf zoiets overkomt, dat je moet vluchten? Ik kan me er bijna niets bij voorstellen. Hier in Nederland hebben we het toch hartstikke goed voor elkaar, zeker in vergelijking met daar?”, laten 2 zusjes weten die zich ook vrijwillig gaan inzetten.

Onbekend is uit welk land de vluchtelingen komen, de samenstelling van de groep (gezinnen, kinderen, alleenstaanden) en wanneer ze komen. De sporthal bleek te weinig wasgelegenheid te hebben, waardoor er extra toiletgroepen en douches geplaatst zijn. “In principe arriveert de groep op donderdag en vertrekken ze maandag weer”, liet burgemeester Stegers weten. “Het is echt geen luxe, bepaald niet. Ze liggen in veldbedden, geleverd door het Rode Kruis. Meer dan 200 hebben we er ook niet, hier in Twente.”

De vluchtelingen worden beveiligd, maar ook buiten de sporthal is de politie extra alert. “Het is eigenlijk net als altijd. Bij iets dat niet in de haak is, kan men bellen met 0900-8844 en bij spoed is 1-1-2 bereikbaar. Dan zijn we zeer snel aanwezig”, zei een aanwezige agent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen