Kleine kinderboerderij in Tubbergen door samenwerking SKIK en Zorgboerderij Schultenhof

Foto: Redactie

SKIK Kinderopvang en Zorgboerderij Schultenhof werken op een unieke wijze samen. De zorg voor kinderen heeft SKIK onlangs mogen uitbreiden met de zorg voor dieren op de locatie de Huve in Tubbergen.

“Dieren hebben een prettige invloed op kinderen. De wens om dieren en kinderen met elkaar in contact te brengen, was al heel lang aanwezig bij ons. De uitvoering stuitte echter steeds op problemen en vragen als ‘Wie gaat de hokken verschonen?’, ‘Wie gaat ze voeren?’, et cetera”, legt directeur Monique Pouwels van SKIK uit. “Dankzij de samenwerking met Zorgboerderij Schultenhof zijn deze praktische vragen beantwoord! De zorgboerderij neemt de zorg voor de dieren in het weekend op zich en zorgt voor het verschonen van de hokken.”

Win-win situatie

“Het verzorgen van deze dieren is een perfecte aanvulling in de taken voor onze deelnemers”, aldus Lilian Luijerink van Zorgboerderij Schultenhof. “We kennen SKIK al lange tijd en kwamen samen tot een win-win-situatie voor beide organisaties.”

“Kinderen vinden de dieren helemaal geweldig. ’s Morgens worden de taken van het voeren eerlijk verdeeld over de baby/dreumes- en de peutergroepen. De konijnen zijn inmiddels al helemaal handtam gemaakt door oudere kinderen van de buitenschoolse opvang. Dat de konijnen zo tam zijn, is weer erg prettig voor kleine kinderen. Zij kunnen de konijnen nu ook rustig vasthouden en aaien. De kippen leggen nog geen eieren, maar dat komt snel! Tot die tijd leggen de leidsters zelf eieren in het leghok. Dit leverde verbaasde reacties op bij de peuters. “Gaat dat zo snel?’, vragen ze dan”, vertelt Petra Plegt van SKIK lachend. “Het eitje bij de broodmaaltijd kunnen de peuters wel waarderen.”

Uitbreiding op komst

Op dit moment bestaat de beestenboel uit konijnen en kippen. De wens is om op den duur uit te breiden met andere soorten dieren. “Het is helemaal uniek in Tubbergen”, aldus Monique. “Opa’s en oma’s vinden het ook leuk.” Een grootouder vertelt: “Nu weet ik waar ik een keer met de kleinkinderen naar toe kan wandelen, want er is hier niets in het dorp met dieren.”

Reacties

Cookieinstellingen