Jury stormachtige Rosenmontag-optocht in Tubbergen neemt uitzonderlijke beslissing

In tegenstelling tot een aantal grote steden in het zuiden van het land en in het ons aansluitende Duitse grondgebied trok – in weerwil van de voorspellingen – vanmiddag in Tubbergen wel de inmiddels traditionele grote optocht door het dorp. En dat alles onder toch nog relatief goede weersomstandigheden.

De slechte verwachtingen, in combinatie met de fors aangewakkerde wind, waren er echter wel de oorzaak van dat de aanwezige praalwagens niet ‘in volle glorie’ aan de start konden verschijnen. Het talrijke publiek kon hun deelname in afgeslankte vorm des te meer waarderen.

‘Geen objectief oordeel mogelijk’

De tienkoppige jury werd door deze onvoorziene en onvoorzienbare omstandigheid echter voor een groot dilemma geplaatst, doordat zij t.g.v. de door de omstandigheden gedwongen incomplete wagens niet tot een objectieve beoordeling en puntenwaardering kon komen. Om toch de grote waardering om toch aan de start te verschijnen tot uitdrukking te brengen, besloot de jury na uitvoerig intern beraad aan alle deelnemende grote praalwagens een uniforme prijs toe te kennen. Deze prijs werd in overleg met het bestuur van de carnavalsvereniging de Schaop’nböllkes bepaald op €400 per deelnemende wagen:

 • Oranjewijk Tubbergen: Oranjewijk gestript
 • Venfluiters Manderveen: een kijkje in de tijd
 • Sjikkebökke Albergen: Klassieke muziek
 • Los Reutemeteutos Reutum: Dolle Bull
 • Kroegtijgers Geesteren: Feest(en) het hele jaar
 • Klippels Langeveen/Bruinehaar: Kiplekker

Kleine wagens, loopgroepen, één- en tweeligen, kinderen

In al deze categorieën was er dit jaar een opvallend groot aantal deelnemers met vaak ludieke en actuele onderwerpen. Zo deed er dit jaar voor het eerst een groep buurtbewoners mee uit de wijk de Haarboer onder de titel: Dans met rietjes, inclusief de daarbij behorende en vaak tot de verbeelding sprekende teksten. Een belofte voor de toekomst. Of het groepje kinderen dat op heel beeldende wijze het thema ‘dekselse jongens’ op straat bracht, hetgeen één van de juryleden de uitspraak ontlokte: “Dat zijn de wagenbouwers van de toekomst”.

Uitslagen

Kleine wagens

 1. Afrika
 2. Deze Romeinen laten Tubbigs hart schijnen
 3. Sneeuwwitje en de 7-(tig) Vondeldwergen
 4. The Lovebus (familie jeugdhoogheden)
 5. Dakar – Buurman & buurman

Grote loopgroepen

 1. Met een Wirwar aan kleuren
 2. Monopoly
 3. Met carnaval komen wij goed uit de verf
 4. Na 22 jaar schilderen wij geschiedenis
 5. Vikingen

Kleine loopgroepen, één- en tweelingen

 1. Wij vieren uitgebreid carnaval
 2. Dans met rietjes
 3. Wij showen de steel
 4. Na carnaval pak ik de draad weer op
 5. Wij showen de steeel, maar ik steel de show
 6. Avatar
 7. Kameraden van de jeugdhoogheden

Kleine loopgroepen/kinderen tot 14 jaar

 1. Feestboekers
 2. Dekselse jongens
 3. Wij slaot nergens op
 4. Angry birds
 5. Ik bak d’r niks van met carnaval
 6. Blikvanger
 7. Met carnaval gaot wie oet oons dak

De prijsuitreiking vond plaats in de volle carnavalsallée op het Raadhuisplein. Na de prijsuitreiking werd het feest der zotten in Böllkesdorp nog urenlang voortgezet in een daverend ‘Rosenmontag-nonstop-spektakel’ met diverse optredens van bands en kapellen.

Reacties