‘Injectie van olieafvalwater heeft nog extra gevaar’

Boortoren te Schoonebeek
Foto: Flickr Creative Commons / Henk-Jan van der Klis

Het burgerinitiatief Stop Afvalwater Twente, dat zo ongeveer de geboorte tijdens een bijeenkomst in Reutum zag, hoopt eind deze maand 20.000 handtekeningen ingezameld te hebben om daarmee een vuist te kunnen maken naar de landelijke politiek. Komend weekend staan de leden op de Weerselose Markt om mensen een krabbel te laten zetten.

De eigenaar van het marktterrein in Weerselo is zelf bekend met de gevaren van chemische materialen en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. “Elke (chemische) fabriek dient een duurzame oplossing voor zijn bij- of restproduct te hebben. Dumpen in de natuur leverde ons Lekkerkerk, Teerput Vasse, HCH (Boer Peterman, Kleigaten van Rientjes) en nog veel meer op. Tegenwoordig is het zelfs helemaal ‘cradle to cradle’, of gewoon niet doen! Elke boer kan ook makkelijk geld verdienen door een meter dikke laag mest op z’n land te gooien, waarna het land voor de komende 100 jaar onbruikbaar is. Dit is logischerwijs wél verboden”, aldus chemisch ingenieur Theo Busscher van de Weerselose Markt.

Volgens Busscher levert het injecteren van afvalwater nog een extra gevaar op. “De onderliggende zoutlagen lossen op in dit water, waardoor er op termijn holes (open ruimtes) in de ondergrond ontstaan, die vervolgens hun draagkracht verliezen en instorten. Dat laatste veroorzaakt druk op het afvalwater, waardoor dit naar boven wordt geduwd en in aanraking komt met het daarboven liggende grondwater. Op dat moment komt er dus chemisch afval in het grondwater en uiteindelijk in ons drinkwater. Het zou de NAM sieren hun afvalwater te zuiveren en eventueel te hergebruiken. Als dit economisch gezien niet kan, dan dus stoppen en wel zo spoedig mogelijk!”

Busscher: “Wij als Weerselose Markt ondersteunen de actie ‘stop het injecteren van afvalwater in Twente’. Aanstaande zaterdag en zondag zijn er mensen van de actiegroep op ons marktterrein aanwezig om handtekeningen te verzamelen. Wij zetten ons in het bijzonder in voor duurzame oplossingen, wat naar voren zal komen in een speciale themamarkt over duurzame energie op zondag 10 juli.”

Weerselose Markt

Reacties