Het traditionele boerenbestaan is definitief vergaan

Er verandert nogal eens wat in het leven van een boer. De mechanisatie schrijdt met rasse schreden voort, het melkquotum is ter ziele, dierenwelzijn krijgt andere vormen en de consument wil steeds meer inzicht in de oorsprong van levensmiddelen. Schandalen teisteren ondertussen vooral de verwerkende industrie, maar dit geeft al snel af op de agrarische sector. Met verregaande maatregelen, vooral van bovenaf opgelegd door de politiek, tot gevolg. De overheid is daarmee wel kampioen ‘boertje pesten’.

Zo’n nieuwe regel is grondgebondenheid ook. Melkveebedrijven worden daarmee als het ware geketend aan de beperkingen van hun eigen landbouwareaal. Minder grond ter beschikking, dan ook minder produceren. Uitbreiden? Ook dan moet een bedrijf vaak over meer grond beschikken. Maar juist boeren zijn altijd gebonden aan een locatie, waar men zichzelf maar moet zien te redden. Soms al eeuwenlang. Wellicht is de agrarische sector daarom één van de meest vernieuwende bedrijfstakken in ons land.

‘Als aan de grond vastgenageld’

Meten is weten. Dat bleek ook tijdens het vorige week gehouden seminar over die grondgebondenheid. Dus: rekenen, rekenen en rekenen. En dat is precies wat Jolanda Reuver en haar man Stephan zeer regelmatig doen. “Om te weten waar we aan toe zijn, maar – belangrijker nog – ook om in te kunnen schatten waar we over 2 of 3 jaar staan met onze bedrijfsvoering. Voordat er weer eens grote wijziging doorgevoerd wordt, zijn wij al aan het doorrekenen geweest en zo precies op de hoogte wat het voor ons gaat betekenen. We houden niet van verrassingen als het om ons levenswerk gaat”, zegt Jolanda met nadruk. Haar achtergrond in de accountancy doet daarbij vast wonderen, al neemt ze graag het kundige advies aan van de Jong & Laan. Hierbij komt dan ‘stomtoevallig’ een familielid om de hoek kijken, agrarisch specialist Robert Reuver. “Stephan en ik zijn neven. Vroeger kwam ik vanuit de omgeving Almelo, waar ik opgegroeid ben, op mijn fietsje naar het boerenbedrijf van mijn oom in Deurningen. De vader van Stephan dus. Toen ben ik als het ware al besmet geraakt met de vele facetten van het boerenbestaan”, lacht Reuver. “Nu adviseer ik hen en natuurlijk vele anderen op financieel gebied. Zo kan het gaan.”

Bijblijven

Je zult maar boer of tuinder zijn in deze tijden. Computers, robots, slimme sensoren en ander modern werktuig mag geen geheimen meer voor je hebben. Was een ondernemer in de agrarische sector vroeger degene die dag en nacht voor niks leek te ploeteren, tegenwoordig is ‘ie tijdens diezelfde ongerijmde uren in de weer met het werk waarvoor in het bedrijfsleven een ingenieur, manager, conciërge of een andere specialist wordt ingeschakeld. Het is een allegaartje geworden, die moderne agrariër. Een generalist – in zekere zin, maar dus ook speciaal in het algemeen. Zelf zul je ‘m daar trouwens nooit over horen. Wat de familie Reuver aangaat zijn ze helemaal ‘bij’, maar voor vele anderen – die bijvoorbeeld de afgelopen 10 jaar zichzelf niet meer bijgespijkerd hebben – is het een heel ander verhaal. Jolanda heeft wel een tip voor diegenen. “Ga naar een accountant die verstand van zaken heeft en laat door hun uitrekenen waar je staat, wat verstandig is in jouw geval en voor welke keuzes je in de nabije toekomst komt te staan.”

Meer informatie

Gezien de opkomst voor het seminar over grondgebondenheid, gaat de agrarische afdeling van de Jong & Laan wellicht een vervolg of eenzelfde sessie voor andere belangstellenden organiseren. “Er zijn nu 3 bijeenkomsten geweest en ook vandaag is het weer best een ‘volle bak’. De animo is er dus zeker wel”, aldus Horst in ’t Veld, partner bij het belastingadvies- en accountantsbureau (tel. 0546-622525 of [email protected]), al tijdens het welkomstwoord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen