Slikken of stikken voor Ria’s Eetcafé

Nog net niet met het mes op de keel, maar een betere verwerking van het afvalwater dat Ria’s Eetcafé in Mander produceert moet en zal er komen. Als het tenminste aan het hiervoor verantwoordelijke waterschap ligt. Voor de kosten draait de eigenaar op, Ria Waaijer.

Ria moet snel prijzige maatregelen treffen, omdat een deel van het afvalwater in een sloot stroomt. Dat mag niet van het waterschap. “We hebben wel een septic tank, iets wat men veelal buitenaf heeft. Maar deze loopt af en toe over. Dat is weer het gevolg van het toegenomen bezoek. Mensen gaan immers ook naar het toilet, dat is logisch.”

De gemeente Tubbergen wil echter niet meewerken aan het verzoek van Ria om aan het riool aangesloten te worden. “De gemeente heeft in het verleden ontheffing gekregen, waardoor het niet verplicht is om in de omgeving van mijn zaak riolering aan te leggen. Het waterschap is heel coulant geweest en heeft ons al 3 keer uitstel gegeven. Maar voor eind april moesten we echt een goede afvoer hebben.”

Dure oplossing

Ria kan niet anders dan een iba bestellen; een systeem voor individuele behandeling van afvalwater. Deze kost €37.000 en daar bovenop komen nog andere gemaakte kosten (onderzoek, de huur van een tijdelijke pomp en het opbreken van de parkeerplaats). Een aansluiting op het riool kost volgens haar ‘slechts’ €30.000. Maar de gemeente houdt de boot af. Wethouder Erik Volmerink zegt dat het gemeentelijk beleid een aansluiting op het riool niet toestaat. “Ooit is besloten ‘wat riool is, blijft riool’. En er komt geen nieuw riool bij.”

In 2014 kreeg Ria een aanbod van de gemeente om zich te laten aansluiten op het riool, samen met de buurt. “Dan zou de gemeente €25.000 bijdragen, ikzelf €25.000 betalen en 5 huishoudens in de buurt ieder €9.000. Maar dat vond de buurt te duur. Dat snap ik natuurlijk wel, maar aan de andere kant draai ik nu voor alles op.”​ De iba wordt eind maart geplaatst, op kosten van Ria’s Eetcafé.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen