Jan Lansink neemt na 41 jaar afscheid als shovel-hofchauffeur van De Pin’n

Jan Lansink met voorzitter Frank Droste van De Pin'n
Foto: De Pin'n

Het carnavalsseizoen is al geruime tijd afgesloten en ook de vastenperiode is reeds ten einde. Desondanks leeft in het Pin’ndoarp de carnaval nog volop. Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse feestavond plaats waar alle vrijwilligers van carnavalsvereniging De Pin’n voor uitgenodigd waren. Een avond vol gezelligheid, maar ook een avond waar mensen bedankt worden voor hun jarenlange vrijwillige inzet. Zo ook Jan Lansink.

Leden van De Pinn’n kijken met een glimlach terug op een geweldig carnavalsseizoen. Toch valt of staat carnaval met alle vrijwilligers die op verschillende fronten en op verschillende manieren hun steentje bijdragen. Om dit te koesteren en om hen te bedanken, organiseert carnavalsvereniging De Pin’n jaarlijks een feestavond. Hier zijn alle vrijwilligers inclusief aanhang welkom en wordt in feestelijke zetting veel carnavalsherinneringen opgehaald. Tevens wordt op deze avond stilgestaan bij die mensen die de vereniging een warm hart toedragen, maar toch een stapje terug willen doen. Zij worden deze avond in het bijzonder bedankt voor hun – vaak jarenlange – inzet. In de volle feestzaal werd o.a. Jan Lansink in het zonnetje gezet. Hij werd bedankt voor een bijzondere taak. Jan Lansink, beter bekend als Jan van de Kemper, heeft maar liefst 41 jaar als shovel-hofchauffeur gediend.

Chauffeur van de shovel

Carnavalsvereniging De Pin’n is in 1968 opgericht en vierde in 1969 haar eerste carnavalsseizoen. Carnaval zonder carnavalswagen is geen carnaval en onder dat motto werd ook door deze club een carnavalswagen gebouwd. In 1972 werd hiervoor de schuur van Erve Lansink gebruikt. Jan was destijds 21 jaar en nauw betrokken bij de gebeurtenissen rondom de wagenbouw. De Pin’n bleven niet in de jaren ’70 niet stilstaan. Sterker nog, ze keken om zich heen om te ervaren hoe anderen carnaval vieren. Zo kwam destijds het oog van de vereniging te vallen op de IJsvogels uit Oldenzaal. Via hen kwam De Pin’n in 1975 op het idee om met een shovel – met aan de hefvork klevend een prinsenbak – de hoogheden te laten vervoeren tijdens de optocht. Vooruitstrevend waren de Pin’n op dat moment al, want die shovel was in de directe omgeving aanwezig. Hofchauffeur van deze shovel nam Jan Lansink op zijn rekening. Op verzoek van Jan Morskieft, de toenmalige Prins (1975) opperde om de rondtocht met shovel voort te zetten.

Zo is een traditie geboren die tot op de dag van vandaag nog steeds trouw in stand wordt gehouden. Van 1975 tot op heden is Jan Lansink altijd de persoon geweest die tijdens optochten de hoogheden rondreden. Dat maakt Jan Lansink tot op heden de enige shovel-hofchauffeur in de geschiedenis van de vereniging. Dit jaar heeft Jan Lansink te kennen gegeven om na 41 jaar het stuur over te dragen aan een ander. De vereniging is hem hier erg dankbaar voor, evenals wat alle andere vrijwilligers betreft die hun steentje hebben bijdragen.

Reacties