Van de Eeshof naar het Hof van Tubbergen, eeuwenoude havezate krijgt nieuwe invulling

Na anderhalf jaar van voorbereidingen lijkt havezate de Eeshof een andere invulling te krijgen: Hof van Tubbergen. In de nabije toekomst zullen zorg én zorgverlening door zorginstellingen andere functies krijgen.

De ontwikkeling en invulling van Hof van Tubbergen in de Eeshof zal in fases gebeuren. En naar aanleiding van verschillende bijeenkomsten en de bestaande belangstelling kan dit een duurzame invulling voor de historische havezate worden. Nadat er in de herfst van vorig najaar een innovatiesessie kwam onder begeleiding van de Saxion Hogeschool, was er eind maart een bijeenkomst in de Eeshof. Meer dan 20 belangstellenden én vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties namen deel.

Breed draagvlak

Voor het initiatief van Jos van Beem blijkt een breed draagvlak met meer dan gebruikelijke interesse; vanuit diverse invalshoeken (kunst, techniek, theater, zorg, food, onderwijs) zijn gegadigden om activiteiten te ondernemen of zich straks in Hof van Tubbergen willen vestigen.

De verschillende disciplines rondom één gebouw borgen de diversiteit voor een kansrijke ontwikkeling. Daarbij dient Hof van Tubbergen en haar creatieve bedrijvigheid als aanjager op het gebied van cultuur, educatie, leefbaarheid, toerisme en vrijetijdseconomie.

Stichting in oprichting

Inmiddels is begonnen met de samenstelling van een stichtingsbestuur en zijn diverse voorbereidende activiteiten voor het Hof van Tubbergen gestart. Zo wordt er gewerkt aan het Twents Educatief Culinair Centrum (TECC), kunst en ambacht met onder meer een glasatelier, studentenonderzoek naar nieuwe media, een brede tentoonstelling, kansrijke toeristische arrangementen en programmering van muziek en theatervoorstellingen. Mede daardoor moet Hof van Tubbergen een bijzondere en spannende ontmoetingsplek worden voor bezoekers, kunstenaars, gasten, cursisten, klanten, studenten, inwoners en toeristen. De stichting Hof van Tubbergen i.o. verwacht in het najaar met de eerste activiteiten te starten.

Vitamine C

Creativiteit als ‘vitamine C’ voor leefbaarheid, innovatie en gebiedsontwikkeling. Dat was het uitgangspunt van initiatiefnemer Jos van Beem op vraagstukken waar veel plattelandsgebieden mee te maken hebben. Voor zijn onderzoek bezocht hij diverse regio’s in binnen- en buitenland, hield tientallen interviews en presenteerde het concept Hof van Tubbergen. “Veel plattelandsgebieden in ons land hebben te maken met een krimpende bevolking, stokkende maatschappelijke ontwikkelingen, leegstand, andere en ‘nieuwe’ leefbaarheidsvraagstukken en economische stilstand. Het beoogde doel is dat nieuwe impulsen ontstaan. Door ontwikkelingen en activiteiten in en rondom Hof van Tubbergen komen oplossingen en verbeteringen voor de leefbaarheid, herontwikkeling leegstand, werkgelegenheid, economische vitaliteit en dorp- en gebiedsontwikkeling binnen handbereik.”

Havezate de Eeshof

Havezate de Eeshof, het voormalige Hof van Tubbergen, ligt ten noordwesten van de dorpskern Tubbergen. Het gebouw was eertijds omgeven door grachten zoals nu nog gedeeltelijk is te zien. Johan III van Eschede kiest deze plek, nadat hij zijn eed van trouw aan de koning van Spanje heeft gezworen. In 1584, het jaar waarin Willem van Oranje is doodgeschoten, mag Van Eschede terugkeren naar Tubbergen. Daarvoor lag het Hof van Tubbergen waarschijnlijk vlakbij het katholieke kerkgebouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen