‘We zijn niet het achterland van Nederland, maar juist het voorland van Duitsland’

Waar wachten we nou nog op? Duitsland heeft zoveel te bieden! Het enige wat er nog aan scheelt is een andere taal die je dan onder de knie moet krijgen…

Vertegenwoordigers van verschillende organisaties en overheden deden vanmorgen een dringende oproep aan leerlingen van Canisius Tubbergen om toch vooral goed Duits te leren spreken en schrijven. Het achterliggende idee hierbij is om te onderstrepen dat een goede kennis van de taal van de buren erg van belang is voor het latere (beroeps)leven. “Onze blik, hier in deze regio, is nogal eens op het westen gericht. Op de Randstad met name. Maar veel logischer is het om ons hoofd juist richting het oosten te draaien. Ik zeg weleens ‘we zijn niet het achterland van Nederland, maar eerder het voorland van Duitsland’. Dat is mijns inziens veel treffender”, liet algemeen directeur Ben Kuipers van Loohuis Installatiegroep vanmorgen aan een honderdtal leerlingen weten. “Ongeveer 100 miljoen mensen in Europa hebben Duits als moedertaal, veel meer dan bijvoorbeeld Engels of Frans (ieder zo’n 55 miljoen).” Wegens zijn uitmuntende en welhaast onuitputtelijke contacten in Duitsland is Kuipers onlangs tot honorair consul benoemd, een soort eretitel voor ‘burgerambassadeurs’.

Gastlessen

Na het openingswoord van Kuipers, waarbij ook burgemeester Stegers aanwezig was, volgden de leerlingen enkele gastlessen van o.a. een Duitse ambtenaar die in Nederland werkt en een Nederlandse verpleegkundige die verhaalde over zijn eerste belevenissen in een Duits ziekenhuis. Daarna vertrokken de Canisianen richting de oosterburen voor een bezoek aan diverse bedrijven waaronder Kraanbedrijf Wagenborg, Installatiebedrijf Loohuis en ook Dierentuin Nordhorn.

Kalibah en Tim Hölscher

Ook in andere scholen in het EUREGIO-gebied vonden acties rond de Dag van de Buurtaal plaats. Zo namen o.m. rond de 500 scholieren uit de regio Achterhoek en Kreis Borken aan workshops deel.

In Bad Bentheim en in het AOC Oost in Enschede trad, in samenwerking met de gemeente Enschede, de Nederlands-Duitse rapper Kalibah op. Voor een enthousiast publiek zong hij een selectie van zijn tweetalige nummers. Bij het AOC in Enschede kwam de van oorsprong Duitse FC Twente-speler Tim Hölscher langs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen