Harm of Harmelientje?

Vanmiddag hebben kinderen van groep 5/6 van basisschool de Marke uit Tubbergen samen met hun meester Dennis en juf Anneke een bezoek gebracht aan de boerderij van Huub en Karin Harink. Dit in het kader van het scholenproject van brancheorganisatie LTO Noord.

“Middels dit project willen we kinderen kennis laten maken met het leven op de boerderij. Een boerderij bezoek draagt bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden en maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld voortplanting, voeding en gezondheid. Maar het is vooral ook erg leuk”, aldus boer Huub.

Een ‘hij’ of een ‘zij’?

Sebastiaan van Dierenartspraktijk Tubbergen vertelde aan de hand van plaatjes hoeveel magen een koe heeft. Ook liet hij zien hoe een koe vitamientjes krijgt toegediend via de mond. Verder konden de kinderen op een scanapparaat zien hoe een kalfje in de buik van een koe eruit ziet. De kinderen moesten uitrekenen wanneer dit kalfje geboren wordt en wanneer de koe voor die tijd met ‘vakantie’ mag gaan. Het kalf wordt misschien wel geboren op de verjaardag van één van de kinderen. Wanneer het kalf wordt geboren en het is een stiertje moet hij Harm heten en wanneer het een vaarskalfje is Harmelientje, als het aan de kinderen ligt.

Vraag en antwoord

Een paar weken eerder is boer Huub met een leskist in de klas geweest en heeft daar al veel verteld over de boerderij. Dat de kinderen dit goed hadden onthouden, blijkt wel uit de vragen die de kinderen stelden.

De melkmachine werd ook goed getest en in de grote tank zat nog niet veel melk, want de tankwagen was net gisteren geweest en had de melk opgehaald.

Nadat de kalfjes waren geaaid en de trekkers waren bekeken, werd voor lekkere yogimelk of chocolademelk gezorgd. Na een laatste rondje door de stallen, was het alweer tijd om weer naar school te fietsen. Boer Huub: “Het is mooi op te horen dat de kinderen zeggen dat dit veel leuker is dan een middagje school, daar doen we het voor. We zien de kinderen van de Marke volgend jaar graag weer terug.”

Reacties