Een zwembad vol aspirant zeemeerminnen

Elke Bies stond er zelf een beetje perplex van te kijken toen het hele zwembad in Tubbergen opeens gevuld was met kleine zeemeerminnetjes. “We dachten dat er 10 of misschien 15 zouden komen, maar er zijn er wel 50 nu.”

Door het water glijden, een beetje als een grote vis. Of misschien liever wat gracieuzer, zoals in de bekende tekenfilm over een kleine zeemeermin. Sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt en werken bijvoorbeeld in themaparken. Maar ook die zijn ooit ergens begonnen, net als de kleintjes die vandaag hun geluk niet op konden in zwembad de Vlaskoel.

Zwemmen met een enkele vin die aan beide voeten tegelijk vastgemaakt wordt. Dat voelt voor velen niet natuurlijk aan, al schenen sommige kinderen wat meer ervaring te hebben of zich in elk geval heel snel aan te passen. Een enkeling schoot zelfs sneller door het water dan een geoefend zwemmer. Elke heeft niet voor niets voor dit model gekozen en benadrukt de veiligheid. “Deze kleine vinnetjes zijn veel veiliger dan de grote, die je als een soort jurk aantrekt en die helemaal tot je middel komen. In geval van nood krijg je die niet snel uit, maar wat de kinderen aanhebben juist wel.”

Als enige Nederlandse importeur laat Elke de vinnen vanuit Australië hierheen komen om verder te verkopen, ook via een webshop. “Ze zijn van gerecycled materiaal, eigenlijk gewoon plastic dat uit de zee wordt gevist.”

‘Gediplomeerd zeemeermin’

Elke’s moeder, Irene Bies, is zwemlerares en gaf vanavond via een microfoon de nodige instructies. Ze legde bovendien uit dat, mits er genoeg animo voor is, ook gedacht wordt aan een speciale cursus voor kinderen die het zwemmen met zo’n vin compleet onder de knie willen krijgen. “Het is de bedoeling dit nog voor de zomervakantie te gaan aanbieden. Dat zal op 2 dagen zijn, maar dat moeten we wel nog even inpassen in het bestaande rooster. En dan krijgen de deelnemertjes natuurlijk na afloop een certificaat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen