Stofzuigen om dichter tot God te komen

Van massale kerkgangen is allang geen sprake meer in de ooit zo vrome gemeente Tubbergen. Ja, met Kerstmis of bijvoorbeeld tijdens de uitvaart van iemand die veel voor anderen betekend heeft. Daarbuiten blijven de houten bankjes vooral leeg.

Toch zijn er zeker mensen, ook jongelui, die standvastigheid in hun geloof tonen en wel degelijk een band opbouwen met God. Zij hebben eenieder dit mystieke opperwezen een belangrijk plek in hun leven gegeven, tegen de stroom van de ondertussen niet meer kerkelijk gebonden meerderheid in. Dat geeft soms wel een kleine worsteling, maar ook dat levert hen geen existentiële lijdensweg op. Sterker nog, de meesten sterkt het in hun al aanwezige spiritualiteit.

Wie met enige regelmaat een kerkgebouw aandoet, zal de Wereldjongerendagen (WJD) waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Eens in de 3 jaar wordt dit grote evenement in een bepaald land en uitverkoren stad gehouden. Tot wel een miljoen Rooms-katholieke jongeren komen dan samen om te bidden, kerkvieringen bij te wonen en religieuze ervaringen uit te wisselen. Kortom, een feestelijke gebeurtenis voor religieus gelijkgestemden. Eind juli zal Krakau in Polen de plaats van handelen zijn. Hierbij zijn ook 9 jeugdigen uit de gemeente Tubbergen aanwezig, uit een totale groep van zo’n 70 personen. “Ik ben eigenlijk 6 jaar te laat geboren”, vertelt Judith Oude Voshaar uit Geesteren met een knipoog. “Toen waren de WJD in Australië en gingen mijn 4 broers erheen. Dat had mij ook wel heel gaaf geleken – natuurlijk. Aan de andere kant, Polen is net zo goed interessant. Ik ben heel benieuwd hoe men hun geloof belijdt, daar in het voormalig Oostblok. Want er komen heel veel jongeren, overal uit de wereld, naartoe.”

De Poolse trip betalen ze deels uit eigen zak. Ook zijn er verschillende acties op touw gezet waarmee ze geld kunnen inzamelen. Daarnaast betaalt het bisdom een vergoeding uit. Gisteren en eergisteren maakten de Tubbergse jongeren auto’s van binnen schoon, die even daarvoor door de wasstraat waren geweest bij Schröder Carwash.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen