Volop belangstelling voor open dag NAM

Kritische vragen genoeg. Maar ook overal een antwoord op. Het valt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) te prijzen dat ze vandaag de deuren openden van wat normaliter tot een bedrijfsgeheim wordt gerekend.

In het buitengebied tussen Geesteren en Manderveen kwamen vanmiddag al tientallen mensen op de been om met eigen ogen te aanschouwen welke werkzaamheden de NAM uitvoert om vele miljoenen liters met afvalstoffen vervuild water in de bodem te krijgen. Niet alleen de pompinstallaties waarmee in het nog niet zo lang voorbije verleden gas werd gewonnen, kon men – opgedeeld in groepjes – van dichtbij bekijken. Nabij was ook een stuk grond afgegraven, zodat de veelbesproken buis die vanuit Drenthe het afvalwater naar Twente transporteert voor iedereen bloot lag.

Om alles in goede banen te leiden waren een tiental medewerkers van het olie- en gaswinningsbedrijf aanwezig, die vele vragen beantwoorden over de verschillende veelal technische en geografische processen. Zo werden behoorlijk wat noten gekraakt over de aangetaste transportbuis, de poreuze laag aardbodem waarin het water gestort wordt, fracking en zeker ook over de samenstelling van het afvalwater.

Actievoerders

Mede om ongenode gasten te weren was er beveiliging aanwezig. Die hoefden daarvoor echter niet in actie te komen, want demonstranten van Stop Afvalwater Twente bleven op de openbare weg staan met een spandoek. Ook deelden ze daar flesjes ‘afvalwater’ uit.

Belangstellenden kunnen nog tot vanavond 19.00 uur een rondleiding over het NAM-terrein krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen