Ondernemersvereniging Reutum omarmt Zikke

Voor wie later kapper wil worden is het vak wiskunde niet echt interessant. Datzelfde geldt voor de lessen aardrijkskunde voor de toekomstige verpleegkundige of Frans voor de advocaat. De overvloed aan theoretische vakken, belemmert jongeren om erachter te komen wat ze nu écht graag willen met de rest van hun leven. Via Zikke krijgt de schooljeugd de kans om daar wel achter te komen.

Vandaag ontving de Mariaschool-directeur en voorzitter van Zikke, Gerard aan de Stegge, uit handen van de ondernemersvereniging in Reutum een bedrag maar liefst €1000 om de 138 kinderen van Mariaschool Reutum Zikke te laten ervaren. Een goede zaak, vindt voorzitter Jean Paul Deterink van de Ondernemingsvereniging Reutum. “We zien vaak dat leerlingen stage lopen of op de arbeidsmarkt komen, maar nog altijd niet weten wat ze eigenlijk willen”, verklaart hij. “Ze hebben allemaal een brede opleiding, maar moeten het vak in de praktijk nog leren en komen er vaak dan pas achter dat ze eigenlijk iets heel anders willen. Dat kost hen tijd en de gemeenschap geld. Een opleiding op basis en drijfveren en talenten zou veel effectiever zijn. Daarom steunen wij als ondernemers Zikke.”

Talent ontwikkelen

Zikke is gebaseerd op talentontwikkeling. Leerlingen komen hierdoor op de basisschool al in aanraking met kunst, cultuur en communicatie, natuur en wetenschap, ambachten, techniek en ICT. Zikke creëert een breed aanbod activiteiten binnen deze gebieden, waaruit kinderen kunnen kiezen. De activiteiten zijn heel divers en variëren van een rondleiding door een museum of een bedrijfsbezoek tot deelname aan techniekdagen of sport activiteiten.

“Deze extra activiteiten kosten de school €75 per leerling per jaar en zijn erop gericht om henzelf te laten ontdekken wat ze leuk vinden en waar hun ambities liggen”, weet Deterink. “Hierdoor wordt de beroepskeuze gemakkelijker en dragen wij ons steentje bij aan goed opgeleide en enthousiaste vaklieden voor de economie van de toekomst. Daar hebben we als ondernemers op de lange termijn veel profijt van.”

Cheque

De cheque die vandaag aangeboden is door de Ondernemersvereniging Reutum bestaat uit een symbolisch bedrag. In totaal heeft basisschool Reutum een bedrag van €10.125 nodig om Zikke te kunnen bekostigen. Om dit bedrag te kunnen dekken kunnen ouders, grootouders en ondernemers één of meerdere kinderen adopteren. “De geluiden bij onze leden zijn erg positief en ik kan dan ook vrijwel zeker zeggen dat er een substantieel bedrag door de ondernemers zal worden gesponsord”, meldt Deterink. “Wij als Reutumse ondernemers staan als een blok achter Zikke. Zelfs de organisatie van de Zomerfeesten Reutum heeft de jaarlijkse bijdrage van onze ondernemersvereniging teruggegeven om deze toe te voegen aan Zikke; waar een dorp sterk in kan zijn!”

Andere scholen volgen

Zikke is zeker niet vrijblijvend. Om de ontwikkeling van de leerlingen te kunnen volgen, is er de Zikke Registratie App, waarmee leraren, leerlingen en hun ouders de ervaringen, resultaten en ambities registreren. Zo ontstaat er een beeld over een langere periode. De gemeente Tubbergen is blij met deze ontwikkeling, die volgens wethouder Roy de Witte naadloos past binnen de Mijn Dorp 2030-gedachte. “Geweldig dat onderwijs en ondernemers op deze manier samen optrekken en meedenken over de economie van de toekomst”, vindt hij. “In Reutum wordt er komen schooljaar daadwerkelijk gestart met Zikke. Wij hopen dat zij de scholen en het bedrijfsleven in de andere dorpen binnen de gemeente Tubbergen zullen inspireren om ook te gaan werken met Zikke.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen