NAM: Binnenkort de herstart van afvalwaterinjectie in Twente

Foto: Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verwacht de afvalwaterinjectie snel weer te kunnen opstarten.

Momenteel ligt de oliewinning in Schoonebeek (Drenthe) stil i.v.m. een reparatie van de watertransportleiding naar Twente. Hierdoor wordt er ook geen afvalwater in de lege gasvelden, zoals in Mander, geïnjecteerd. Maar zodra de leiding gerepareerd is, zal ook de injectie weer beginnen.

Op het moment dat toezichthouder SodM groen licht geeft de nieuwe watertransportleiding te gebruiken, kunnen de pompen in Schoonebeek weer gaan draaien. “De herstart van de olieproductie in Schoonebeek is nabij, en de waterinjectie in Twente dus ook. Wanneer de toezichthouder toestemming geeft en al onze installaties en mensen er klaar voor zijn, starten we weer op”, zo laat het bedrijf weten.

De bestaande stalen watertransportleiding tussen Coevorden en Rossum is, over de totale lengte van circa 45 km, aan de binnenzijde voorzien van een nieuwe kunststof leiding.

Sanering van vervuilde locaties

De NAM zegt wel toe om alle voormalige boorlocaties op termijn te saneren. Zij deden deze toezegging onlangs aan de Provinciale Staten van Overijssel, nadat er twijfels rezen of het gas- en oliewinningsbedrijf haar verantwoordelijkheid al dan niet zou nemen.

Uit een eerdere inventarisatie bleek al dat veel van de NAM-locaties licht tot zwaar verontreinigd zijn, waaronder die in de gemeente Tubbergen.

De NAM wil eind dit jaar een degelijk saneringsplan klaar hebben. In 2017 zou dit dan gesaneerd kunnen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen