Spetterende rentree van Zeepkistenrace Manderveen

Na 2 keer een Fiets ‘m d’r in heeft carnavalsvereniging de Venfluiters uit Manderveen dit jaar als afsluiter van de bouwvak met de Zeepkistenrace een ‘gouwe ouwe’ van stal gehaald.

“Hiervoor gingen de aanmeldingen heel goed”, vertelt Marije Hendriks van de organisatie trots. “Veel carnavalsverenigingen uit de buurt zijn er vandaag weer bij, dus daar zijn we heel blij mee. Die hoef je maar te vragen en ze zeggen eigenlijk direct toe. Vaak zijn ze al vele jaren van de partij.”

Volop publiek

Het wisselvallige weer gooide geen roet in het water, want bezoekers waren meteen vanaf het begin talrijk aanwezig. Er gingen 25 deelnemers van start, iets dat bij de eerste omloop nogal wat voeten in aarde had. Zo haalden sommigen het nog maar op ’t nippertje of ging men rennend – met een koud biertje in de hand – tussen het publiek door richting de stellage, waar hun in elkaar geknutselde zeepkist vanaf moest gaan denderen. Daar aangekomen gingen ze inderdaad met een noodvaart naar beneden, vanaf 7 m hoogte. Achter dranghekken, eigenlijk pal op het terras van Café Peddemors, stond het enthousiaste publiek klaar om geen glimp te hoeven missen van de durfals die het wagen om mee te doen.

Uitdagende racebaan

De organisatoren hadden 2 hindernissen aangebracht, een soort slalom en een kleine schans inclusief waterbak. In de tweede omloop werd het extra moeilijk. Iedere ingezetene van de zeepkist kreeg toen namelijk opgedragen om tijdens de race een appel in de daarvoor bestemde kliko te deponeren. Misgooien stond hierbij gelijk aan een tijdstraf.

Veelal werd de finishlijn makkelijk en in de eerste ronde zelfs binnen 12 seconden gehaald, maar ook regelmatig niet. Een duw door iemand van de organisatie, herkenbaar aan de felgele t-shirts, hielp meestal wel bij het laatste stukje. Of het richtingsgevoel klopte niet helemaal en de balen stro aan de zijkant werden op de proef gesteld, zoals de dames van de Karelskamp voordeden. Dit spektakelstuk liep gelukkig goed af; lijf en leden bleven ongeschonden.

Uitslagen

  1. De Borrelmoaten uit Geesteren met Chantal Oude Booijink en Boet oude Meijers (15.79 seconden)
  2. CV de Klippels uit Langeveen met Emma oude Hendriksman (16.05 seconden)
  3. Oranjewijk uit Tubbergen met Errol Eppink (16.48 seconden)

Originaliteitsprijs: CV het Peleton uit Geesteren met Silvijn Oude Wesselink

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen