Nieuwkomers in de prijzen op grootste kalverkeuring van Nederland

Reutum heeft er een evenement van formaat bij. In een wei naast de speeltuin van café-restaurant De Molenberg vond gisteren de alweer 27e kalverkeuring van Tubbergen, Harbrinkhoek, Almelo en Denekamp plaats. Het onderlinge potje om de ‘schoonheidsprijzen’ voor melkveehouders en -fokkers trok volop bekijks.

Zenuwachtig? Ja, wel een beetje… Imke Wenneger (7) leidt voor het eerst een kalfje rond langs de kritische jury en geeft eerlijk toe dat ze wel wat spanning voelt. Maar beter kon het bijna niet gaan. Ze worden eerste in hun rubriek en mogen later op de dag nog eens in de wedstrijdring komen voor de finale. Niet alleen heeft de kleine meid in de zomermaanden veel geoefend met haar roodbonte viervoeter, ook ging er heel wat andere voorbereidingen aan vooraf. Haar moeder Gabriëlle denkt nog even goed na alvorens ze antwoord geeft, maar komt al snel tot de slotsom dit het wel waard is. “Ze geeft echt om het kalf en die laat het ook met gemak over zich heen komen. Ik had overigens niet verwacht dat er zoveel bij kwam kijken. Eerder kwam ik weleens als bezoeker kijken bij deze kalverkeuring, toen het nog in Tubbergen was. Dit jaar doen we voor het eerst mee, maar dat is wel andere koek. Het was vanmorgen ook behoorlijk vroeg. Afgelopen week hebben we het kalfje flink onder handen genomen en overal schoongemaakt. Bleek dat ze gisteravond of vannacht lekker in de stront had gelegen. Tja, dan moet je haar weer flink wassen”, verzucht Wenneger-Steerenberg met een kwinkslag. “Ik heb speciale doekjes gekocht en haar daarmee afgenomen. Ook moet de oren compleet schoon zijn, van buiten en binnen. Dat betekent dat je het oorsmeer er heel diep uit moet halen, want oh wee als er iets wordt aangetroffen. Dat is direct puntaftrek.”

Populair

Was het voetbalveld van ’n Kaps in Tubbergen tijdens eerdere edities nog het strijdtoneel, dit jaar moest noodgedwongen uitgeweken worden naar een Reutummer weide. “Vooraf hadden zich 102 deelnemers aangemeld, van vele bedrijven. Door omstandigheden, zoals veterinaire problemen en anderszins, zijn er vandaag een dikke 80 ter tonele verschenen. Daarmee is dit toch wel de grootste jongveekeuring van Nederland”, legt Fons Geerink uit.

Het thema van dit jaar is de Olympische Spelen. Al is meedoen belangrijker dan winnen, benadrukt voorzitter Walter Kock van de Kalver Opfok Club in Tubbergen, Harbrinkhoek, Almelo en Denekamp. “Er zitten wel een aantal heel fanatieke jongens bij, die bijna ieder jaar in de prijzen vallen en daar flink hun best voor doen. Deze bedrijven doen elke keer mee, dus dat het ditmaal op een andere locatie is dan voorheen maakt niet zoveel uit. Sterker nog, voor deelnemers uit de kant van Ootmarsum en Denekamp is een keuring in Reutum waarschijnlijk interessanter. Dat blijkt ook, want daar komen een paar nieuwelingen vandaan.”

Naar verwachting is de volgende editie wederom in Reutum, aangezien dit de KOC enorm goed bevallen is.

Uitslagen

Klik hier voor de uitslagen op basis van de punten.

Klik hier voor de uitslagen per deelnemer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen