‘Gegevens van Tubbergenaren gestolen bij hack Werkplein Twente’

Foto: Freek van den Bergh

De gemeente Almelo is in verlegenheid gebracht door een groot datalek, waarbij hackers vermoedelijk ook persoonlijke gegevens van Tubbergenaren in handen hebben gekregen.

De 20GB aan data is afkomstig uit de netwerkomgeving van Werkplein Twente, een samenwerkingsverband tussen UWV en 4 gemeenten dat mensen helpt bij het vinden van werk. Zelf weet de gemeente Almelo nog niet om welke gegevens het precies gaat, maar vanwege de herkomst is het vrijwel zeker dat er persoonsgegevens mee gemoeid zijn. Tubbergen, Dinkelland en Wierden maken eveneens gebruik van Werkplein Twente. Alle betrokken gemeenten zijn geïnformeerd.

Het vermoeden is dat er data door middel van malafide software naar ‘een nog onbekende website’ is gestuurd. Dat zou per toeval zijn ontdekt; deze malware zelf is niet gevonden. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Update

Op vrijdag 2 september is het datalek door de gemeente Almelo gemeld bij de autoriteiten, zo laat de gemeente Tubbergen weten. Volgens hen is het lek gedicht en is direct de procedure voor beveiligingsincidenten in werking getreden.

Op dit moment is er nog geen informatie bekend over welke data mogelijk getroffen is in Tubbergen en Dinkelland. Hier wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan. Betrokkenen in de gemeente Tubbergen en Dinkelland worden op de hoogte gesteld van het mogelijke data-lek en uitgelegd hoe de procedure zich voortzet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen