Leerlingen van Reutummer basisschool gaan als eerste al hun afval scheiden

Vanmorgen zijn leerlingen van de Mariaschool in Reutum feestelijk gestart met de pilot afval scheiden op school. ROVA faciliteert basisscholen om als Mooi Schoon-school grondstoffen gescheiden in te zamelen.

De pilot is een initiatief om kinderen van jongs af aan te leren dat het vanzelfsprekend is om afval te scheiden en geen zwerfvuil buiten achter te laten. Als tegenprestatie houden de leerlingen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van rondzwervend afval.

De komende 2 weken gaan 13.000 leerlingen en leerkrachten uit 14 gemeenten van start met het scheiden van afval op hun school.

Contract met de gemeente

Speciaal voor de aftrap is wethouder Tom Vleerbos naar de school gekomen om samen met alle leerlingen en leerkrachten het startsein te geven. Wes Volker uit groep 8 heette iedereen van harte welkom. “We gaan met een paar leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 om de week op maandag zwerfvuil ruimen in de omgeving.”

De wethouder heeft de kennis van de leerlingen getest om te zien of zij bijvoorbeeld weten in welke container een chipszak hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje verteerd is. “Ik sta er van te kijken dat jullie al zoveel kennis hebben over afval en zwerfvuil. Dat jullie zelfs weten dat een chipszak bij het restafval hoort”, aldus Vleerbos. Bij het scheiden van de afvalstoffen kreeg hij hulp van Mika Flinkers (groep 2), David Frieling (groep 3), Guus Scholten (groep 4/5) en Kees Groothuis (groep 6).

Aansluitend hebben Kira Leferink uit groep 7 en Anna Kuis uit groep 5 als laatsten, samen met wethouder Vleerbos het contract getekend, waarmee iedereen verklaarde zich in te zetten om zwerfvuil tegen te gaan en het afval voortaan goed te scheiden.

Jong geleerd is duurzaam gedaan

Alle deelnemende scholen aan de pilot ontvingen het startpakket met voorlichtingsmaterialen en een educatieve video over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gerecycled en hergebruikt. De scholen krijgen ook de benodigde containers om het afval te scheiden. Petra Streng, Projectmanager van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon: “We willen jonge kinderen op een leuke manier meegeven hoe je met afval omgaat en wat het oplevert als je afval op de juiste manier scheidt. Dan is het geen afval meer, maar grondstof.” Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met de volgende tekst: Onze school is Supporter van Mooi Schoon.

Op weg naar de circulaire economie

Voor deze pilot is groot enthousiasme onder de basisscholen in de ROVA-gemeenten; maar liefst 78 basisscholen doen mee.

ROVA ziet educatie als een belangrijk instrument in de omslag naar een circulaire economie. Veel scholen zetten zich al actief in en sommigen hebben de ambitie om een afvalvrije school te zijn. In deze pilot werken de gemeente, ROVA en de scholen samen om dit te verwezenlijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen