Mariaverering aan de Meijersweg te Geesteren

Uitzicht vanaf de Meijersweg in Geesteren
Uitzicht vanaf de Meijersweg in Geesteren
Foto: Herterij Twente

Mariakapellen zijn in heel Twente op vele mooie locaties te bewonderen. Ook inwoners van Geesteren willen dit graag realiseren in hun dorp.

Die geluiden werden opgevangen door de werkgroep Recreatie en Toerisme uit het plaatselijke Dorpsbelang. De voornoemde werkgroep vond al snel gehoor bij de Heemkunde en de Lokatieraad Geesteren. Ook de bouwheer van vele Mariakapellen, Johan Mensink, nam zitting in de nog te vormen werkgroep Mariakapel Geesteren.

Locatie gevonden

Intussen zijn de eerste bijeenkomsten van de werkgroep geweest. De pastorie is als thuishaven van de werkgroep aangeboden door de Lokatieraad. Dat de werkgroep voortvarend van start gaat, moge blijken uit het navolgende. Tal van bijzondere locaties in Geesteren zijn bezocht en bestudeerd. Allemaal plekken waar een Mariakapel niet zou misstaan. Uiteindelijk is er een bijzondere locatie gekozen en werden de eerste contacten met de grondeigenaar gelegd. Tenminste, dat werd gedacht. Er werd per ongeluk aangebeld bij de buurman en er werd gezegd dat het een fantastisch idee was, maar we wel bij de familie Haarhuis moesten zijn. Deze was vereerd en er werd al snel toezegging gedaan om op hun grond aan de Meijersweg de Mariakapel een plek te geven. “Daarvoor onze hartelijke dank. De werkgroep kon weer verder en we waren het met elkaar eens dat het dé plaats van bezinning en aanbidding is. Een plek waar voor jong en oud, Maria als sterke vrouw en een voorbeeldfiguur voor vele moeders is”, vertelt Rinie Bekhuis namens de werkgroep.

Schets

Ondertussen is bouwkundig bureau Erwin Meinders en Harrie Meinders gevraagd om een schets te maken voor de kapel. Een Mariakapel in relatie tot de bouwstijl in deze streek met eiken gebinten, Bentheimer kalkzandsteen en met nog een aantal fraaie details. Nu de schets klaar is, straalt de Mariakapel rust uit en past het in de fraaie omgeving van de Meijersweg.

Voor de toekomst van de Mariakapel wordt een stichting in het leven geroepen die bemand wordt door het dagelijks bestuur van de werkgroep. De realisatie zal in mei 2017 een feit moeten zijn. In die maand viert de kerk in Geesteren haar 300-jarig bestaan.

Bekhuis: “Het begin is goed, maar er is nog het nodige aan werk te verzetten. En als we op de geluiden van de inwoners uit Geesteren af kunnen gaan, komt dat helemaal goed. We zullen de bevolking vragen om bij te dragen in het ontstaan van de Mariakapel. Dat kan fysiek zijn of middels een financiële bijdrage. Zo is er al spontaan aangeboden om met fraaie ‘bloasmuziek’ Maria te eren met de opening.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen