‘Gemeente geeft projectontwikkelaar een cadeautje op kosten gemeenschap’

Johan Kemperink
Johan Kemperink
Foto: Redactie

Maar 6 huizen in de straat en toch een nieuwe rioolbuis krijgen die voldoende afvoert voor ongeveer 100 gezinnen. Rara, hoe kan dat? Dit vroeg Johan Kemperink zich hardop af toen hij wat grote overlopen afgeleverd zag worden.

Nabij de Maatweg in Tubbergen, daar waar Kemperink woont, liggen gronden voor het omstreden bouwplan de Esch. De Tubbergenaar vermoedt daarom dat die toekomstige nieuwbouw de reden is voor het vergroten van de rioolafvoer. “Prima dat de gemeente alvast meedenkt, maar geef dan niet in de raad aan dat je het doet vanwege wateroverlast. Want die is hier nauwelijks. Het water in het toilet borrelt weleens, maar dat is zo weer afgelopen. Bij de buren is er al helemaal geen probleem. En dan nog, als er straks 50 of 60 woningen bij komen – zoals in het plan van de projectontwikkelaar staat, dan wordt het eerder meer dan minder. Die komen hoger te liggen dan de huidige woningen hier”, legt Kemperink uit. Die steekt zijn frustratie over de gang van zaken niet onder voeten of banken en zegt dat hij er problemen mee heeft dat iedere bewoners op deze manier meebetaalt aan iets wat eigenlijk de initiatiefnemer van de woningbouw zou moeten betalen.

Kemperink schat de meerkosten 120 m gescheiden riool op zeker €70.000, terwijl een afstand van 75 m met een rioolbuis van 15 cm of misschien 20 cm al wel genoeg zou zijn. “Kijk, dat moet toch voldoende zijn voor een paar huisjes”, stelt hij retorisch vast. “Maar nee, de wethouder wil dat er 75 cm doorheen wordt gelegd en heeft daarvoor al toestemming gegeven. Moet je nagaan wat dat extra kost, hoeveel bijkomend werk dat geeft. Het is gewoon een cadeautje aan de projectontwikkelaar, op kosten van de gemeenschap.”

Reacties

Cookieinstellingen