Totale opbrengst van escape room Pius X naar een goed doel

Foto: Redactie

Opgesloten zitten klinkt de meeste mensen niet direct uitnodigend in de oren. Leerlingen van Pius X maken het echter zo gerieflijk mogelijk voor de gasten van hun escape room.

Het ziet er van de buitenkant uit als een soort kerker, maar binnenin lijkt het in eerste instantie nog wel gezellig. Er staan wat meubels in, het is schoon en het ruikt er fris. Niettemin is er geen uitgang – alhoewel, niet totdat de deelnemers de eerste ‘puzzel’ weten op te lossen. “De rest is nog een verrassing”, vertelt Heidie Wesselink-Vleerbos, docent creatieve technologie, ietwat mysterieus. De goedlachse Albergse wil alles nog zo geheim mogelijk houden. “Want dat is nou juist zo leuk aan dit spel, zo’n escape room. Ik kan alles wel gaan uitleggen, de clou weggeven, maar dan is er niks meer aan. Zelfs de leerlingen weten het niet helemaal. Wel delen ervan, maar lang niet tot het einde.”

Niet alleen de docenten, ook hun vmbo-leerlingen zijn er maar wat druk mee om de escape room van Pius X weer tot een succes te maken. De 16-jarige Puck Addink uit Mariaparochie, Britt Peddemors (15 jaar, uit Manderveen), Demi Stroot (16 jaar uit Albergen) en Marèll Volker (14 jaar, uit Reutum) maken deel uit van het ‘kopgroepje’ studenten die haast naar bed gaan en weer opstaan met de voorbereidingen van dit serieuze spelletje. “Hier brengen zij en hun medeleerlingen in de praktijk wat ze geleerd hebben met de theorie”, benadrukt docente Wesselink-Vleerbos. “Vooral bij meiden in de technische hoek, waar we het hier over hebben, is het belangrijk dat het op een gegeven moment zo concreet mogelijk wordt. Anders verlies je ze, dan gaan ze wat anders doen – iets wat niet-technisch is. Wat meisjes ook missen, is een echt rolmodel, iemand met wie ze zich identificeren. Zo kan ik nog wel heel lang doorgaan, maar dit soort dingen zijn wel de basis van alles. Niet voor niets is hier op school 25% van de leerlingen vrouwelijk en daarvan kiest 50% voor een ‘hard technische’ vervolgopleiding. Dat zegt volgens mij wel genoeg.”

De escape room van Pius X wordt na ieder jaar weer afgebroken en in het daaropvolgende schooljaar compleet vernieuwd, met een fris thema. De ondersteuning hierbij door conciërge Martin Nieuwmeijer is onontbeerlijk. Bedrijven, gezinnen en vriendengroepen hebben zich alweer massaal opgegeven voor een nieuwe ronde. “Vaak hebben ze al eerder eens deelgenomen en dan blijven ze ‘plakken’, bevangen door het virus dat escapen heet. Tot nu toe zijn er al zeker 30 boekingen binnen”, laat Wesselink-Vleerbos weten. “Overal komen ze vandaan. Utrecht, Groningen, Duitsland, noem het maar op.” De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk de CliniClowns.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen