Twan ten Napel klaar voor de grootste uitdaging van zijn leven

Twan ten Napel
Twan ten Napel
Foto: EuroSkills

De datum van vertrek nadert in sneltrein tempo. Van 1 t/m 3 december zal Twan ten Napel uit Kloosterhaar strijden voor het Europese kampioenschap Metalen dakdekken op de Euroskills in Göthenburg in Zweden.

Na een intensieve voorbereiding met trainingen in Zwitserland en Duitsland zijn het de laatste weken lange avonden en zaterdagen geweest om de aangeleverde opdracht tot in den treure te oefenen. Alles voor een topresultaat in Zweden.

Wat is EuroSkills?

EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor het vakmanschap. Elke 2 jaar strijden honderden jonge vakmensen in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’.

Dit jaar strijden in Zweden 500 kandidaten mee uit 28 landen, verdeeld over 38 beroepen. Nederland doet mee met 39 deelnemers in 33 vakrichtingen. De vakwedstrijden zorgen voor de promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en de talentontwikkeling van jonge professionals. Naast de wedstrijden vinden ook vele andere activiteiten plaats die gericht zijn op beroepenoriëntatie. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa.

Metalen dakdekken

Het beroep Metalen dakdekken is een ambachtelijk beroep. Creativiteit, inventiviteit en vakmanschap zijn belangrijk bij het maken en leggen van metalen daken, wanden en goten. Een metalen dakdekker werkt voornamelijk met de metalen koper, zink en lood en meestal op hoogte; van de mooie oude kerktoren tot de daken bij iedereen in de straat.

Bouwmetaal

Twan werkt ruim 3 jaar bij Bouwmetaal uit Tubbergen en kwam binnen als afgestudeerd timmerman. Een gouden greep, zo blijkt. De opleiding als timmerman was een perfecte opstap voor de werkzaamheden die hij nu uitoefent. Het nemen van maatvoering, vakverdeling en achterconstructie zijn voor hem bekend terrein.

Binnen Bouwmetaal wordt er veel aandacht geschonken aan opleiding, waarbij de mogelijkheid om deel te nemen aan een nationale en daaropvolgend internationale vakwedstrijd altijd bespreekbaar is en zelfs gestimuleerd wordt. “Het investeren in deze mannen geeft zoveel meerwaarde, omdat je zelfstandige werknemers krijgt die ook zelf weer jonge mensen kunnen opleiden waardoor de kennis binnen het bedrijf op een hoger niveau geschroefd wordt. Bovendien zet ook dit jaar Twan door allerlei promotie het bedrijf voor Nederland toch maar weer mooi op de kaart”, zegt directeur Marcel Krikhaar van Bouwmetaal.

Opvolger van Kelvin ter Grote

In 2014 was het Kelvin ter Grote uit Langeveen die naar Lille in Frankrijk mocht en dit jaar mag dus Twan ten Napel proberen om het Europees kampioenschap naar Nederland te halen. Uiteraard is de volledige organisatie gestoeld op de aloude Olympische gedachte: meedoen is belangrijker is dan winnen. Krikhaar: “Voor de 2e keer in 3 jaar deelnemen aan de Europese kampioenschappen is uniek voor Nederland. Zeker als je bedenkt dat je eerst Nederlands kampioen moet worden om deel te mogen nemen aan de EuroSkills.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen