Duimen gaan omhoog bij de eerste indruk van Erve Mensman

De bouw van Erve Mensman, het nieuwe woonzorgcomplex van TMZ in Geesteren ligt mooi op schema. Om alvast een indruk te krijgen van hoe de locatie eruit ziet, kwamen medewerkers, vrijwilligers, toekomstige bewoners van MeulenbeltZorg en hun familieleden er op 7 januari een kijkje nemen.

Uitgerekend op deze dag heeft het in alle vroegte gesneeuwd en waarschuwt het KNMI voor een naderend front met ijzel. Wie niet per se de weg op moet kan beter binnen blijven is het advies. Ruimschoots voor half tien, het moment waarop eerst de medewerkers en vrijwilligers worden ontvangen, rijdt regiomanager Jos van der Wal al richting Geesteren om de situatie te bekijken. Hij besluit dat het door kan gaan. Dus ontvouwt huismeester Klaas Bijkerk het dundoek met het logo van TMZ en maakt dit vast aan het toegangshek. “Tijd om het verkeer te gaan regelen”, zegt hij.

Grote opkomst

Dat blijkt nodig. Er mag dan gewaarschuwd zijn voor gladheid, de opkomst is groot. Een klein uurtje later en na de ontvangst met koffie met krentenmik klinken de oh’s en de ah’s door het gebouw, gaan duimen omhoog en valt menig keer het woord ‘fantastisch’ of ‘geweldig’ te horen, evenals opmerkingen ‘wat groot’ en ‘wat een prachtig uitzicht’.

Overweldigende indruk

De belangstellenden worden in groepjes rondgeleid en krijgen tekst en uitleg van medewerkers van de voorbereidende werkgroep. “Ga het zien, beleven en voelen, dan weet je wat je te wachten staat”, zei Van der Wal bij de ontvangst. Dat gebeurt. De geluiden klinken nog hol in de lege ruimtes en gangen. Overal hangen nog draden uit plafonds, er staan bouwmaterialen en er hangen bordjes aan de hagelwitte muren met het verzoek er niets tegenaan te zetten. In de woonkamers hangen wel lampen aan het plafond, de kappen nog zorgvuldig in plastic verpakt. Nee, het gebouw is duidelijk nog niet klaar voor gebruik en bewoning, maar de indruk die het geeft is nu al overweldigend. Dat wordt nog eens versterkt door de foto impressies van ingerichte ruimtes aan de muren.

“Oh wat mooi”, zegt IG-verzorgende Marja Huis in ’t Veld. “Dit is een hele grote verbetering ten opzichte van Tubbergen. Voor de bewoners en voor ons. Alles is lekker dichtbij. Zoals het toilet bij de huiskamers. Ideaal.”

Indeling

Het ontwerp van twee grote huiskamers die met elkaar in verbinding staan via een open keuken valt bij iedereen in goede aarde. Er zijn er meer van in het gebouw waarin in totaal 48 appartementen komen; 32 op de begane grond voor bewoners die psychogeriatrische zorg nodig hebben en op de eerste en tweede etage komen elk acht appartementen voor bewoners met een somatische zorgvraag. De laatstgenoemde groep beschikt in het appartement over een eigen keuken.

Zelf ervaren

Ank Korte leidt een groep rond. Ze is leidinggevende van TMZ MeulenbeltZorg in Tubbergen, een functie die zij straks in Erve Mensman krijgt. “We hebben er erg veel zin in, maar we moeten het aan de collega’s en vrijwilligers laten zien om het te laten leven. Iedereen hoort er wel over, maar dat is wat anders als er zelf in rond te lopen, ook al is het nog niet klaar”, zegt ze na afloop. Een kwartiertje eerder wees ze met gestrekte arm en vinger naar de foto-impressies van een ingerichte huiskamer en wees ze op het uitzicht op de terreinen van CSI.

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en haar boodschap aan de medewerkers is duidelijk. “Dit is een gebouw van en voor de gemeenschap. Het is het huis van de bewoners, waar wij te gast zijn. Wij mogen de bewoners helpen. Erve Mensman moet ook een ontmoetingsruimte worden. Wij gaan buiten naar binnen halen. Waarom moet iemand die hier is opgenomen en lid is van een kaartclub ineens stoppen met kaarten? Dan halen wij die kaartclub toch hier naar toe. Net als bijvoorbeeld de handbal en volleybalvereniging. Of de basketbalclub. De meiden van het eerste mogen onze bus gebruiken, in ruil daarvoor ondersteunen zij ons bij onze activiteiten. Een prachtige wisselwerking. We hebben al veel contact met Dorpsbelang Geesteren over wat we hier allemaal kunnen doen. Dit is een heel ruim gebouw, maar het voelt toch geborgen. Het is een hoeve.”

Vrijwilligerswerk

Nicole Mensen, leidinggevende van het uit 2013 daterende Het Weggeler in Almelo is ook naar Geesteren gekomen. Ze kijkt goedkeurend om haar heen. “Je kunt zien dat ze wat met onze aanbevelingen gedaan hebben,” verklaart ze. “De huiskamers zijn groter en de vloeren in de badkamer zijn goed schoon te houden.” Karla Pullen, coördinator vrijwilligerswerk in Tubbergen/Twenterand is er eveneens, samen met een aantal van haar vrijwilligers. “Het is een prachtig gebouw. Die ruime kamers zijn geweldig. Ik denk dat veel vrijwilligers uit Geesteren er graag mee naar toe gaan. Dat is ook belangrijk. De bewoners moeten vertrouwde gezichten om zich heen zien. Wij zijn nu aan het inventariseren. Ik denk dat menigeen in beide locaties actief wil zijn.”

Familie

Het enthousiasme over het nieuwe woonzorgcomplex wordt gedeeld door de familie van toekomstige bewoners. Van de laatste groep is er deze ochtend maar een enkeling meegekomen met familie. Het busje waarmee de grote groep zou worden gebracht is door de gladheid niet de weg opgegaan.

“Super Marnicq”, zegt Johan Haarhuis tegen zijn gelegenheidsgids, Marnicq Wesselink, lid van de voorbereidende projectgroep. “Mijn schoonvader komt hier te wonen. Hij woont nu in Tubbergen op de PG afdeling. Daar is het een stuk kleiner. Het appartement dat hij hier krijgt is ruim en licht. Dat hij de badkamer en de bergruimte moet delen met de bewoner van een aangrenzend appartement vinden wij niet erg. Dat brengt ook gezelligheid. Het enige wat ik jammer vind is dat de wastafel in de badruimte niet in hoogte verstelbaar is. Dat bevordert de zelfredzaamheid. Een kleinigheidje. Voor de rest niets dan lof.”

Officieel

Het is tijd voor een officieel moment en tevens het sluitstuk van de ochtend; de onthulling van de namen die aan de afdelingen, de recreatieruimte annex restaurant en aan het deel voor dagbestedingsactiviteiten worden gegeven. Deze zijn bedacht door buitenstaanders, veelal inwoners van Geesteren. Cecil Haarhuis van de voorbereidende projectgroep zegt erg blij te zijn met de ‘vele reacties’. Het geeft volgens haar de betrokkenheid van de mensen aan. Die blijkt ter plekke uit de spontane reactie van de heer Ankone. Hij overhandigt een ingelijste 200 jaar oude getekende kaart van Geesteren. Die krijgt een mooi plekje in het gebouw, zegt Haarhuis hem toe.

Betrokken

Onder de belangstellenden ook Herman Huis in ’t Veld en Anton Schrijver respectievelijk voorzitter en secretaris van Dorpsbelang Geesteren. Zij hebben vanmorgen uitvoerig rondgelopen en goed geluisterd naar de reacties van familieleden. Ze zijn vanaf het begin van de plannen, nu 5 jaar geleden, bij het proces betrokken. “Fantastisch”, zegt Herman. “Wij zijn allemaal heel erg onder de indruk. De uitstraling van het gebouw, de manier waarop over alles is nagedacht en tot in detail is uitgevoerd. Neem nou de tochtstrip die automatisch naar beneden gaat als de deur wordt gesloten. Of de toepassingen van domotica die de bewoners gecontroleerde bewegingsvrijheid geeft. Medewerkers worden uitgerust met een smartphone waarmee ze visueel contact kunnen krijgen met ruimtes. Als je hier straks komt ontmoet je veel bekenden. Dat is belangrijk voor het thuisgevoel van bewoners. Dit gebouw heeft een grote toegevoegde waarde voor Geesteren. Je kunt hier nu weer oud worden en hoeft niet meer weg.”

Dura Vermeer

Erve Mensman wordt eind april opgeleverd door aannemer Dura Vermeer. Begin mei gaan de bewoners van de vestiging in Tubbergen over naar hun nieuwe ’thuis’. Of de hele groep tegelijk gaat of dat dit groepsgewijs gebeurt wordt nog overlegd. Zodra de verhuizing is afgerond begint Dura Vermeer met de voorbereidingen voor de sloop en vervangende nieuwbouw in Tubbergen. Martijn Ketelaar, uitvoerder van de bouw van Erve Mensman heeft er al weer zin in. “Wij hebben Het Weggeler in Almelo gebouwd, nu Erve Mensman en zo meteen Tubbergen. De samenwerking met TMZ bevalt ons erg goed. Het is een keten van samenwerking geworden waarin eerlijkheid, betrouwbaarheid en een open communicatie centraal staan. Ook bij Erve Mensman is van beide kanten meegedacht en creativiteit ingebracht. Het resultaat is er een om trots op te zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen