Laat je schaatsen maar in het vet, natuurijsbanen voorlopig nog dicht

Foto: Het Landriet

Zowel de ijsbaan in Albergen als Geesteren zal komende week nog niet de deuren openen voor het publiek. Dat is de verwachting van de ijsmeesters, die daarnaast redelijk pessimistisch zijn over het vooruitzicht.

De komende nachten gaat het behoorlijk vriezen. Overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt, zodat de ijslaag niet meteen ontdooit en zelfs dan een beetje kan aangroeien. Een optimale situatie dus voor ijsbanen, zodat schaatsliefhebbers zich alvast kunnen gaan opmaken voor de eerste rondjes op natuurijs. Althans, zo lijkt dat voor een leek. Toch steekt het anders in elkaar, laat een bestuurslid van ijsbaan Het Landriet in Geesteren weten. “We hebben zonet nog weer naar de weerberichten gekeken en daaruit blijkt dat het overdag nog kan dooien. Bovendien komt de wind uit de verkeerde richting”, aldus Bart Nijhuis. “Willen wij open gaan, is er rond de 8 cm nodig. Vandaag ligt er rond 1 cm ijs, veel te weinig dus.”

Een maagdelijk dun vliesje, meer is het nu niet in Albergen. Wie denkt dat een beetje nachtvorst wel voldoende is, komt daarmee bedrogen uit. Koning Winter moet nog behoorlijk aan de bak alvorens honderden, zo niet duizenden schaatsers hun ijzers onder kunnen binden om de baan op te gaan. Volgens voorspellingen van het KNMI zit die kans er de eerstkomende nachten wel in, maar is er daarna overdag sprake van ongeveer 1 graad onder nul. Een te lichte bevriezing voor ijsbanen, die volgens Nijhuis bij daglicht wel een graad of 5 vorst nodig hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen