Nederlands staatsburgerschap aan 2 nieuwelingen uitgedeeld

Foto: Paul Snijders

Nederlanders hebben er 2 nieuwe landgenoten bij. Burgemeester Haverkamp overhandigde vanochtend een Koninklijk Besluit aan mevrouw de Jong-Farcas en meneer Sawary waarin staat dat zij de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen.

Het Koninklijk Besluit is de officiƫle afsluiting van de inburgeringscursus die nieuwe Nederlanders moeten volgen, voordat ze van nationaliteit kunnen veranderen. De nationalisatieceremonie is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Naast de overhandiging van dit besluit moeten de inburgeraars ook een zogenaamde Verklaring van Verbondenheid afleggen, waarin zij alle vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap behoren, zullen respecteren.

Voor mevrouw de Jong-Farcas en meneer Sawary was het een mooie, maar ook spannende gebeurtenis. “Ik was best wel een beetje zenuwachtig toen ik hier naartoe ging”, bekent mevrouw de Jong-Farcas. “Het is tenslotte toch wel heel bijzonder om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Ik ben de gemeente en de mensen uit mijn omgeving heel dankbaar voor alle steun die ik tijdens het hele proces heb ontvangen.” Meneer Sawary knikt instemmend en zegt: “Het was een hele leuke ceremonie. De burgemeester deed het erg goed en heel persoonlijk. Echt mooi om dit mee te maken.” Naast felicitaties ontvingen de nieuwe Nederlanders beiden ook een Nederlandse vlag, de ze op de eerstvolgende Koningsdag zeker zullen gaan gebruiken.

Na deze ceremonie worden de nieuwe Nederlanders opgenomen in de Basisregistratie Personen. Dat betekent niet alleen dat zij een Nederlands identiteitsbewijs moeten aanvragen, maar ook dat zij mogen stemmen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen