Moeder en dochter vinden het eerste kievitsei van Twente

Vanmorgen rond 09.35 uur hebben Lenie Löwik en haar dochter Marion Krikhaar een bijzondere vondst gedaan. Op een boerenland aan de Geesterseveldweg te Geesteren lag een fris gelegd kievitsei, mogelijk zelfs het eerste van Twente.

Direct na het vinden van het vogelei bakenden de vindsters het af met enkele meegebrachte stokken, zodat iemand op een landbouwmachine kan zien dat ‘ie er omheen moet rijden. Teruglopend naar de auto zagen ze, zonder dat er een nestje in de buurt was, nog een ander eitje op het land liggen. “Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Heel apart”, zegt Marion met grote verbazing.

‘Lekker smakken’

Voor de dames is het een echte familietraditie om het land in te trekken, op zoek naar kievitseieren. “Nu is het nog spannend om rond te kijken naar eieren. Het kan zijn dat je veel nestjes vindt, maar geen enkel ei. Vind je er wel eentje, dan is dat heel gaaf. Over een paar weken niet meer, dan zitten er 3 of soms 4 eieren in de nesten en dan is voor mij de lol er wel af”, vertelt Marion. “Bovendien, het is natuurlijk ook gezellig om met elkaar over het land te ‘smakken’ – zoals ik dat dan noem. Keuvelen over van alles en tegelijkertijd kijken of je iets vindt. Ik doe dat al sinds mijn 6e of 7e en hoop dit later ook met mijn dochter te gaan doen.”

Koningin

Lenie weet te vertellen dat haar inmiddels al overleden zus, Gerrie Reinerink, vroeger eens het allereerste kievitsei van Nederland had gevonden. “Toen was ze 15 of 16 jaar oud. Dan praten we over zo’n 50 á 60 jaar geleden”, aldus Lenie. “Die mocht ze destijds zelfs gaan aanbieden bij de koningin, samen met de burgemeester van de gemeente Tubbergen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen