Henk Martens neemt na 34 jaren afscheid als huisarts

Henk Martens
Henk Martens
Foto: TMZ

Henk Martens neemt afscheid na ruim 34 jaar als huisarts werkzaam te zijn geweest. Dit doet hij tijdens een afscheidsreceptie op 26 april (18.00-21.00 uur) in zaal Kottink in Geesteren.

Iedereen die naar de receptie wil komen, is van harte welkom. Ter gelegenheid van zijn afscheid worden er deze avond ook giften ingezameld voor kindertehuis Bal Anand in Mumbai, waar zijn beide dochters – Zarin en Varsha – kort na hun geboorte werden opgevangen. Martens (68) neemt met een dubbel gevoel afscheid als praktijkhouder en huisarts van Huisartsenpraktijk Geesteren. “Met patiënten en collega’s heb ik lief en leed gedeeld, dus afscheid nemen is niet makkelijk.”

Martens begon ruim 34 jaar geleden als huisarts. Er heerste toen een hoge werkloosheid onder artsen. Nieuwkomers kwamen er volgens hem moeilijk tussen. “Ik ben toen samen met mijn vrouw Anneke een praktijk aan huis begonnen in Harbrinkhoek. Na 1 jaar had ik 200 patiënten. Het vak van huisarts was toen anders dan nu. Je ging sociale visites afleggen om te kijken hoe het met patiënten ging. Vanwege de kleinere praktijk was hier toen voldoende tijd voor. In die tijd had je geen praktijkondersteuners. Ik deed alle werkzaamheden samen met mijn vrouw, die van beroep eigenlijk onderwijzeres was en al doende assistente werd.”

Praktijkovernames

In 1990 nam Martens de praktijk over van huisarts Sondermeijer. “Dit was een grote praktijk met 4.000 patiënten. Een hele overgang. Daarna ben ik gedurende een periode geassocieerd met dokter Janssens. Dit betekent dat je als het ware een zakelijke verbintenis aangaat. Het was ook de tijd waarin je zag dat huisartsen steeds meer specifieke taken kregen en er meer ruimte was voor andere ondersteunende professionals in de praktijk. Ik kon toen al rekenen op Marga Everlo als praktijkassistente en later als praktijkondersteuner. Ze heeft mij mijn hele huisartsenloopbaan terzijde gestaan. Ook de andere assistentes van toen en nu zijn medebepalend geweest voor de goede sfeer en toewijding die er altijd is geweest.”

Prachtjaren

Martens had altijd nog goed contact met een bevriende huisarts uit Rijssen: dokter Meppelink. Meppelink was eigenlijk al met pensioen, had veel ervaring en samen met hem en huisarts Hendriks werd besloten om na de dissociatie samen de huisartsenpraktijk voort te zetten in Geesteren. Martens vertelt: “We konden het alle 3 erg goed met elkaar vinden en hadden aansluiting bij de mensen uit Geesteren. Het waren prachtjaren. Ik heb bijzondere dingen meegemaakt. Hier denk ik nog weleens aan terug. Helaas werd ik toen ook langdurig ziek, maar gelukkig ben ik mede door een succesvolle operatie ook weer gedeeltelijk hersteld. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.”

Ontwikkelingen

Martens merkte ondertussen dat hij meer tijd wilde vrij maken voor directe patiëntenzorg. “Zaken zoals personeelsbeleid en financieel beheer kostten tijd en ik wilde juist meer tijd maken voor directe patiëntenzorg. Het werk voor huisartsen werd steeds specifieker en specialistischer. Er moest ondersteuning komen voor andere taken. Denk hierbij aan taken voor praktijkverpleegkundigen en assistenten. We hadden dus meer praktijkruimte nodig. Daarnaast zag ik nog een andere ontwikkeling, namelijk een toenemende vergrijzing en ouderen met een complexe zorgvraag. Dit zijn ouderen met een combinatie van meerdere ziektes of aandoeningen, wat vaak gepaard gaat met het gebruik verschillende soorten medicijnen die weer effect op elkaar hebben.” Ook kwamen er steeds meer taken bij. Martens: “Voordat ik begon kwam bijna iedere diabetespatiënt bij de internist en nu zie je dat de meeste diabeten door de huisarts of praktijkondersteuners worden gecontroleerd. Hetzelfde zie je ook bij astma en COPD en de preventie voor hart- en vaatziekten.”

Samenwerking met TMZ

Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat Martens op zoek ging naar mogelijkheden om samen te werken. “Verpleeghuisartsen hebben enorm veel ervaring met ouderen met een complexe zorgvraag. Daarnaast vond ik het belangrijk om crisissituaties bij ouderen te voorkomen, door ouderen met regelmaat te bezoeken en op tijd in beeld te hebben. Daarnaast was het van belang om al vroeg na te denken over 1 of 2 huisartsen die de praktijk zouden kunnen overnemen. Om die reden wilde ik een kant-en-klare, moderne praktijk neerzetten waar een andere huisarts zo aan de slag zou kunnen. Het doel was de ontwikkeling van een praktijk die heel aantrekkelijk was voor de opvolgers en daarnaast de huisartsengeneeskunde naar een hoger plan bracht in Geesteren. Dankzij het samengaan van de huisartsenpraktijk met TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in 2012 konden we intensief samenwerken met verpleeghuisartsen en andere specialisten, een prachtige praktijk neerzetten en meer tijd besteden aan directe patiëntenzorg. Helaas was het door omstandigheden lastig om vaste huisartsen aan de praktijk te binden. Ik ben dan ook blij dat er nu opvolgers zijn gevonden.”

Trots

Terugkijkend op de afgelopen jaren is Martens vooral trots op de samenwerking die is ontstaan met ziekenhuizen en (thuis)zorgorganisaties op het gebied van diabetes type 2. “In 1985 ben ik hiermee al gestart. In de loop der jaren hebben we allemaal veel van elkaar geleerd en communiceren meer over diabetes type 2. Dit komt ten goede van patiënten en hier ben ik trots op. Hoe beter de diabetes onder controle is, des te lager wordt het risico op hartinfarcten en beroertes.” Een ander belangrijk thema is volgens Martens de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Hij vertelt: “Het is zo waardevol als je iemand op zo’n moment goed en zorgvuldig kunt begeleiden. Dat je iets voor iemand kunt betekenen. En dat je iemand kunt helpen om rust te krijgen door het bieden van een luisterend oor of pijnbestrijding.”

Toekomst

Op 1 mei 2017 draagt TMZ het eigenaarschap van de praktijk over aan huisartsen Bolk en Van den Berg, die beiden al een aantal jaren aan de praktijk verbonden zijn. Martens: “Ik ben blij voor Geesteren. Het is echt een luxe om een eigen, vaste huisarts te hebben omdat steeds meer huisartsen parttime werken. De tijd van een huisarts die bijna mee-eet is echt voorbij. Gelukkig kun je in Geesteren goed en snel terecht. Er is bijna altijd wel een huisarts waar je dezelfde dag nog langs kunt komen.” Om de werkende bevolking te steunen is er in het verleden ook een avondspreekuur uitgeprobeerd. “Hier zijn we mee gestopt omdat we merkten dat er minimaal gebruik van werd gemaakt. Wellicht was de tijd er nog niet rijp voor.”

Persoonlijk

Martens stopt met een dubbel gevoel. “Ik vind het moeilijk om te stoppen en begrijp nu de drive van andere huisartsen die na hun pensioen nog werkzaam blijven en op latere leeftijd stoppen. Maar ik ben trots Geesteren iets te hebben nagelaten. Er staat een hele mooie en goede praktijk.” Martens vindt het belangrijk om betrokken te blijven bij de gezondheidszorg. “Om die reden zit in een aantal adviesraden van de gemeente Tubbergen waarbij ik de belangen van de burger behartig. Daarnaast werk ik af en toe op de Centrale Huisartsenpost in Almelo als regie-arts.”

Privé heeft Martens ook plannen: “Ik heb meer tijd die ik kan besteden aan mijn familie, zoals mijn vrouw, dochters, kleinkinderen en vrienden. Ook ga ik graag naar voetbalwedstrijden, maar dat is in Geesteren wel bekend.” Martens kijkt tevreden terug op de afgelopen 34 jaar. “Ik heb een enorm plezierige tijd gehad, dankzij patiënten, collega’s en andere betrokkenen. Tijdens de receptie wil ik iedereen hiervoor bedanken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen