‘Red de vlinder en de bij’

Vogelwerkgroep Geesteren ondersteunt het initiatief van Wim Wijerink uit Weerselo om de jeugd weer meer met de natuur te betrekken. Hiervoor is het project Red de vlinder en de bij in het leven geroepen.

Zaaien en harken op het land. Gisteren waren 60 kinderen van de Geesterense basisschool ‘groene vingers’ aan het ontwikkelen in het buitengebied van Geesteren. De bedoeling is om binnen 5 jaar alle lagere scholen van de 4 gemeenten in Noordoost Twente (Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal) bij het project te betrekken. “De grote kracht van dit uniek project is dat de jeugd zelf aan het werk moet. Ze gaan zelf zaaien en inharken”, legt Theo Lohuis uit. “Jeugd meer betrekken bij de natuur, zoals wij dat vroeger heel gewoon vonden. Dat is het grotere doel hiervan. Ze moeten eigenlijk gewoon zelf zien wat er allemaal leeft en kruipt, zodat zij die geleerde informatie ook weer verder kunnen doorgeven aan anderen.”

Samen met Ceciel Leus en Theo Asbreuk is Lohuis de drijvende kracht achter dit jeugdproject. De leerkrachten van de groepen 6 en 7 bij de Aloysiusschool uit Geesteren, André Krone en Alice Oosterik, waren zeer enthousiast en verleenden direct hun medewerking.

Vorig jaar is Wim Wijering begonnen in de gemeente Dinkelland en daar was het een geweldig succes. “Dit jaar is onze gemeente aan de beurt. Ons doel is om volgend jaar alle lagere scholen in onze gemeente in het project te betrekken. Staatsbosbeheer, het Overijssels Landschap, waterschap Vechtstromen en de gemeente staan eveneens vierkant achter dit initiatief”, vertelt Leus met gepaste trots.

Er is in een heel korte tijd veel werk verzet, want pas vorige week maandag kwam de goedkeuring dat alles akkoord was. Opmerkelijk genoeg vroegen kinderen om het bloemzaad mee te nemen naar huis om het daar zelf in te zaaien.

Reacties