Bijzonder natuurtafereel: een vliegend hert in gevecht met liefdesrivalen

Ze leven nog maar op enkele plekjes in Nederland, de keversoort het vliegend hert. Een inwoonster van Vasse spotte deze vanmorgen op een boom in de buurt van Mander. Op de door haar gemaakte filmpjes en foto’s is te zien hoe enkele liefdesrivalen het met elkaar aan de stok hebben.

De natuur is niet lief. Het is vechten om te overleven, iedere dag weer. Het gaat er ook soms keihard aan toe, niet zelden met de dood tot gevolg. Zeker als de paringstijd is aangebroken. Midden in het Dal van de Mosbeek, gelegen nabij het grensgebied met Duitsland, waren vanmorgen een aantal mannelijke vliegend hert in gevecht om de gunst van een vrouwtje. Het ging hierbij om de grootste kever van Europa. Het beestje dankt z’n naam aan de grote kaken van het mannetje, welke een beetje doen denken aan het gewei van een hert.

Ellen Elferink-Wichman uit Vasse zag de insecten voor het eerst in haar leven en was meteen onder de indruk. “Erg mooi. En zo sterk, vechten om het vrouwtje.” Ze pakte haar telefoon erbij en legde het opmerkelijke tafereel daarna zelf vast.

Om de bijzondere diersoort te beschermen wil Ellen niet zeggen wat de precieze locatie is van de beelden die ze maakte.

Reacties