Jeugd zuipt zich klem op de ID-kaart van een volwassene

First Day of Summer Festival 2017
First Day of Summer Festival 2017
Foto: wiebenieuwenhuis.nl

De organisaties van evenementen die populair zijn onder jongeren moeten vaak vergaande – en daardoor kostbare – maatregelen treffen om te voorkomen dat 18-minners tóch aan de alcohol gaan. Het lijkt echter feitelijk geen jongere te deren.

Vorig jaar werd een aantal minderjarigen tijdens het First Day of Summer Festival op de bon geslingerd door gemeentelijke BOA’s die er een controle uitvoerden. “Tja, men gaf elkaar drankjes. Dan kun je aan de voorkant nog zo je best doen met polsbandjes en dergelijke, zoiets kun je bijna niet voorkomen. Van de gemeente hebben we daarvoor een waarschuwing gekregen”, zegt Tom van Bentheim. Samen met Sander Veldhuis, Ramon Oude Wesselink en Ruud Krikhaar vormt hij de kernorganisatie van het zomerse festijn in Geesteren. De jeugdvrienden zijn na enige berusting tot een drastische beslissing gekomen. “We hebben er ditmaal voor gekozen alleen 18 jaar en ouder toe te laten. We verwachten zodoende iets van 1.500 bezoekers”, schatte Tom gisteravond – voorafgaand aan het jaarlijkse evenement – in. “Da’s toch 400 á 500 man minder dan de vorige keer. Maar goed, dat gedoe met die waarschuwingen en boetes moet je helemaal niet willen; het straalt ook negatief op ons af. Vandaar de harde keuze om dan maar helemaal geen onderscheid in leeftijd meer te maken en degene die nog niet oud genoeg is bij de poort te weigeren.”

Maar ook de nieuwe stap voor het Geesterense tentfeest blijkt in de praktijk weinig uit te halen. “Jongeren die eigenlijk nog niet mogen drinken komen hier links- of rechtsom toch wel naar binnen.” Aan het woord is een meisje van bijna 17 jaar met een plastic bekertje vol bier in de hand. Ze geeft toe dat zij de identiteitskaart van een ander, een paar jaar ouder dan zijzelf, heeft gebruikt om toegang te krijgen tot het feestje. Eenmaal binnen kan de puber zelf drank bestellen aan de bar. “Mijn vriendin hebben ze trouwens wel geweigerd”, vervolgt de jongedame. “Die had ook andermans ID-kaart bij zich, maar de security bij de ingang geloofde het niet en hield haar tegen. Misschien dat ze de politie bellen, ik heb geen idee nog wat er precies gaat gebeuren.”

Onvoldoende

Strenge controles, hoge boetes, bewustwordingscampagnes over de gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Zo’n beetje alles is al uit de kast getrokken om de consumptie van alcohol onder minderjarigen (verder) in te dammen, nadat in 2014 de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol van 16 naar 18 jaar verhoogd werd. De vraag is welke maatregel er in 2017, en ook daarna, voor gaat zorgen dat die leeftijdsgrens overal gehandhaafd wordt. Moeten er opnieuw extra regels komen of is misschien de drang om iets te doen wat eigenlijk niet mag gewoon sterker dan alles wat er überhaupt aan maatregelen getroffen kan worden? Het geeft vele evenementenorganisaties in elk geval de nodige kopzorgen, actieve overheidsbemoeienis ten spijt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen