Wederzijds begrip tussen de gemeente en jongeren over kampeerfeestjes

Gistermiddag waren er 6 jongerengroepen, die deze zomer ergens buiten de bebouwde kom van het dorp willen kamperen, ‘op audiëntie’ bij de gemeente Tubbergen. Ze hadden zich allen aangemeld na een oproep van het college.

Wie naderhand de besprekingskamer van het gemeentehuis was binnengelopen zag alleen een stapeltje lege blikjes frisdrank en wikkels van snoepgoed als stille getuigen van wat daar ’s middags heeft plaatsgevonden. De burgemeester, de – nog best wel jonge – wethouder Roy de Witte (30 jaar) en een gemeentelijk medewerker van de afdeling Toezicht & Handhaving waren er in gesprek geweest met een groep jongeren van zo’n 14-16 jaar die binnenkort ergens in een weiland wat tentjes willen opzetten om er te feesten en overnachten, misschien een week en soms ook nog wel wat langer.

Het viel de jeugdigen die erbij waren achteraf gezien absoluut niet tegen, dat gesprek. “Volgens mij is het goed dat we hier zijn geweest, al is het maar om wat meer krediet te krijgen voor wat we doen tijdens het kamperen. Dat gevoel heb ik er wel aan overgehouden. De gemeente geeft bijvoorbeeld aan onze feestjes niet te willen verpesten, maar juist hulp te bieden als dat nodig is”, vertelt Mats Olde Dubbelink. De 16-jarige Tubbergenaar had zich samen met kameraden aangemeld en vertelde tijdens de bijeenkomst ook waar ze hun tenten gaan opzetten, ergens in een stuk grasland aan de Reutummerweg. “Ze komen er toch wel achter, dus waarom niet? Eén vriend van me was er fel op tegen dat ik hierheen zou gaan. Hij was bang dat ze dan nog meer op ons gaan letten. Maar ik zei hem toen al dat je het maar beter wel kunt doen, omdat ze heus wel weten waar we staan. Iemand van de gemeente komt een keer langs, gewoon op gesprek om te kijken hoe het ermee staat. Wat is daar dan mis mee? Wel fijn om dan achteraf gelijk te krijgen.”

De verschillende groepen hebben elk een telefoonnummer van hun contactpersoon afgegeven, zodat deze op de hoogte kan worden gehouden als er problemen zijn en ze een afspraak kunnen maken voor een gemeentelijk bezoekje. “Ze zijn absoluut niet tegen onze kampeerfeestjes, maar waarschuwden wel voor bepaalde dingen. Dat vond ik wel heel goed. Zelf had de wethouder vroeger ook op zo’n manier gekampeerd, zei hij nog”, vertelt Sanne Haarman (15) uit Fleringen. “Zo wilden we eerst een oproepje op Instagram zetten, zo van ‘kom maar langs’. Maar nu gaan we dat – denk ik – niet meer doen. Je weet gewoon nooit wie dat allemaal gaat lezen en misschien opeens op komt dagen… groepen die we niet kennen.” Samen met een groepje vriendinnen, zoals Kyra Zander (14), gaat ze dit jaar voor de tweede keer ‘kamperen bij de boer’. Vorig jaar nog bij de boerderij van een andere vriendin, maar dit jaar is het een echt uitstapje. “We hebben in de buurt van onze campeerplek gevraag of iemand bezwaar zou hebben als we daar zouden gaan staan, maar iedereen vond het prima of was zelfs heel enthousiast”, aldus Kyra. “Volgend jaar doen we dit trouwens niet meer, dan zijn we er te oud voor en gaan we wel naar een jongerencamping – ergens op Terschelling of zoiets.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen