Tubbergse opnieuw naar ‘vluchtelingenhel’ in Griekenland

Jeanet Versteeg uit Tubbergen vertrekt komende maand opnieuw naar Zuid-Europa om daar opgevangen vluchtelingen te helpen.

Ook ditmaal gaat ze helpen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe, dat als ‘buffer’ dient voor het grootste kamp. Het ligt aan de kust van Lesbos, een Grieks eiland nabij de kust van Turkije, waar nog regelmatig immigranten per bootje aankomen. Hoewel dit nu niet meer dagelijks in het nieuws is, zijn de omstandigheden volgens haar nog hetzelfde als vorig jaar. Er leven ongeveer 1.000 mensen in tentjes, waarbij vrijwilligers proberen de basisbenodigdheden te regelen. Jeanet: “Je kunt dit eigenlijk wel het beste samenvatten als mensonterend. Aan alles is een tekort: voedsel en drinken, maar ook dingen als tandenborstels en speeltuig voor kinderen. In dit kamp zitten vooral de meest kwetsbare groepen, zoals families en zieken. Die lijden gewoon honger. En dat in Europa; daar kan ik echt niet met mijn verstand bij.”

Maaltijden rondbrengen, kinderen vermaken, activiteiten organiseren. Zulke dingen gaat Jeanet in de Griekse ‘vluchtelingenhel’ doen voor de daar aanwezigen. “Ze zitten daar de hele dag niks te doen, hebben er niets om handen als afleiding. Er is weinig toekomstperspectief en alles is onzeker. Alleen familieherenigingen vinden nog plaats, maar verder komt niemand verder. Mensen hebben een hele hoop betaald, soms €15.000 of €16.000, om hun land te ontvluchten. Het gaat hierbij meestal om hoogopgeleiden die dat wel konden betalen. Al hun ambities en dromen staan op dit moment compleet stil”, omschrijft de Tubbergse. “Dat alles staat nog op mijn netvlies van de vorige keer.”

Jeanet gaat 2 weken van september aan de slag namens Movement on the Ground, een vrijwilligersorganisatie, en moet alles (reis en onderkomen) zelf regelen. Voor het inzamelen van geld voor de stichting zoekt ze nog sponsoren. “Ik heb al veel mensen persoonlijk benaderd en dat werkt heel goed. Toch zou het fijn zijn als ook anderen willen bijdragen. Sowieso gaat alles naar dit goede doel, mocht er aan het eind van de rit nog iets overblijven.” Wie een donatie wil doen, kan geld doneren op rekeningnummer NL93RBRB0940697084. Ze is te bereiken via het mailadres [email protected], mocht iemand vragen hebben.

Reacties