Hete strijd om pk’s tussen de mais en grassprieten

Haalt-ie ’t of haalt hij het niet? Hoefde er ‘maar’ 100 m afgelegd te worden, lang niet elke landbouwer wist zover te komen. Het was niettemin vandaag weer een behoorlijke strijd, tijdens de jaarlijkse trekkertrek van AJK Tubbergen.

Het is een apart slag volk. Van die types die vroeger al met een trekker naar school reden en tegenwoordig datzelfde doen als ze richting de Zwarte Cross gaan. Bijna de hele dag de boeren-rock van Normaal op. Vind je het geweldig of snapt je er geen biet van, boeren en loonwerkers malen er totaal niet om. “Maakt mie niks oet”, is dan kortaf de reactie. Vraag ze echter naar de mooie kanten van het boerenleven en hun hart springt helemaal open. Dan gaat het over pk’s, kilo’s en zeker ook over liefde voor het vrije landleven, je van weinig dingen iets aantrekken en vele andere dingen die dat soort boerenjongens en -meiden bezighoudt.

Enthousiaste deelnemers

Met 180 tractoren was het deelnemersveld van de trekwedstrijd tot het maximum gevuld. Loonbedrijven Poppink en Wesselink hadden materiaal ter beschikking gesteld om de baan aan te leggen en te onderhouden. Voor parttime fotomodel Sharon Snijders was er sprake van een thuiswedstrijd. Hierdoor deed ze mee in 3 verschillende klassen. Van omroeper Gregor Slaghekke kreeg de boerendochter een groot compliment. “Heel bijzonder dat zo’n kleine, stoere dame het leven van al die grote kerels zo zuur maakt met haar prestaties.”

Een andere dame die voor het eerst in Geesteren deelnam, is Anne Visser. Naar eigen zeggen een echte boerin – althans, inmiddels wel. De 19-jarige Westerhaarse is namelijk niet opgegroeid ‘bij de boer’, maar via haar broer en nu haar vriend Hans Ormel komt ze steeds meer in aanraking met de agrarische wereld. Ze bond de strijd aan met meiden als Anouk Hannink, Eline Spalink en Nicole Hofman. Eline’s vriend Arjan Knikhuis probeert later vanmiddag nog met een ongeveer 20-tons zelfrijdende bemester de eindstreep te halen, als slagroom op de taart voor het pbuliek.

Martin Klaas uit Tubbergen wist tot grote verbazing van alles en iedereen tweemaal een ‘full pull’ te bereiken in de klasse tot 4.500 kg. “En dat met zo’n oud beestje, die Fiat 7710”, gniffelde de goedgebekte Slaghekke op het moment dat Klaas bij wijze van spreken met 2 vingers in de neus richting de finish reed. “Richting zijn fanclub doet hij nog even relaxed zijn duimpje omhoog, zo mooi is dat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen