Syrische tweeling (30) integreert volop in Geesteren en Langeveen

Vader en zoon Hilberink, Mirjam Braakhuis en de Syrische tweeling
Vader en zoon Hilberink, Mirjam Braakhuis en de Syrische tweeling
Foto: Redactie

De eerste Twentse uitdrukkingen hebben ze al geleerd en het laatste nieuws uit hun nieuwe omgeving volgen ze op de voet. De Syrische tweeling Barraa en Mouaz integreren volop in de Nederlandse samenleving, met hulp van de familie Hilberink en integratiecoach Mirjam Braakhuis.

Vorige week zijn de Syriërs begonnen te werken bij ROCO in Langeveen, de meubelmakerij van Gerrit Hilberink sr. en zoon Jan. Nu al zijn ze haast onmisbaar, vertelt de ondernemer enthousiast. “We waren eerst met z’n vieren hier aan het werk en door verschillende oorzaken zijn 2 werknemers uitgevallen. Probeer dat dan maar weer eens snel op te vullen. Op een advertentie met die vacatures wordt helemaal niet gereageerd, dus dan zoek je iets anders. Toevallig kwamen we in contact met Mirjam en zodoende weer aan de 2 hulpen uit Syrië”, legt Gerrit uit. “Het is hier behoorlijk aanpoten en ik moet zeggen dat we dit hen niet hoeven uit te leggen. Ze zien het werk al vanzelf liggen en zijn heel secuur.”

De integratie van de ‘nieuwe Nederlanders’ die in Geesteren wonen verloopt best soepel, al zijn nog steeds soms aanwijzingen met handen en voeten nodig. “Maar ach, wij kunnen ook geen netjes Nederlands”, zegt Gerrit met een knipoog. “Als ze iets nodig hebben, zoeken ze het via internet op en laten ons dan zien wat ze bedoelen. Andersom leggen wij uit hoe iets genoemd wordt, veelal door ernaar te wijzen.”

Verdere integratie

Mirjam begeleidt de overigens vrijgezelle heren namens de gemeente Tubbergen als coach en mentor vanuit haar bedrijf Stayble. Ze geeft aan heel blij te zijn met deze werk- en leerplekken voor hen bij ROCO. “Als iemand nog iets weet… meld je vooral. Deze groep mensen, statushouders geheten, zoeken vaak een baan, ook om zo snel mogelijk aan te passen aan Nederland en de gebruiken hier. Het probleem is dat ze weinig Nederlanders kennen die hen willen helpen zoiets te vinden. Dat is soms een hele uitdaging en iets waarbij ik iets kan toevoegen.”

Carnaval

Een andere zoon van de Hilberink’s, Gerrit junior, is voorzitter van carnavalsvereniging Het Peleton uit Geesteren en heeft de Syriërs al als aspirant-lid aangemeld. “Dat gaat vast goed komen”, denkt Jan. “Zo rollen ze van het een in het ander. En dat moet ook wel, wil je ertussen komen. Ik merk dat ze dat willen, dus daarom krijgen ze die kans aangeboden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen