Buurtbewoners veranderen speeltuin in ontmoetingsplek voor alle leeftijden

De speeltuin aan de Schubertstraat in Tubbergen was al jaren geen aantrekkelijke plek meer voor de buurtkinderen. Een doorn in het oog van enkele omwonenden, waaronder Hans Holtkamp.

Grote bomen, afgewaaide takken en achterstallig onderhoud maakten van het speeltuintje een bouwval. Buurtbewoners pakten de handschoen op en maakten in overleg met de gemeente Tubbergen en Woningstichting Tubbergen plannen om van de locatie een ontmoetingsplek te maken. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. Begin november wordt de ontmoetingsplek feestelijk geopend.

Jaarlijks maken Jan Busscher en Fons Hottenhuis, beiden contactpersoon openbare ruimte bij Noaberkracht, een rondgang langs de dorpsraden van de Tubbergse kernen om te horen waar de behoeftes en wensen liggen voor wat betreft speelvoorzieningen. Tijdens een van deze bezoekjes kwam de speeltuin aan de Schubertstraat ter sprake. “De bomen waren voor de buurtbewoners al lange tijd een doorn in het oog”,  vertelt Jan Busscher. “Maar om de speelvoorziening een facelift te geven, is geld nodig. Openbare ruimten zijn niet van de gemeente, maar van ons allemaal. Daarom gingen inwoners op zoek naar financiële middelen.” Ondertussen ging de initiatiefgroep in gesprek met mede buurtbewoners om te inventariseren wat de animo was. Alle ideeën werden samengevoegd met het bevorderen van de cohesie als belangrijkste speerpunt.

‘Groen voor groen’

Vanuit het leefbaarheidsproject van de woningstichting Tubbergen werd vervolgens een aanvraag ingediend om de speeltuin grondig op te knappen. “Er volgde een gesprek met de gemeente Tubbergen waarin wij onze wensen kenbaar maakten”, vertelt buurtbewoner en initiatiefnemer Hans Holtkamp. “Wat voorop stond was dat de zeven berken in de speeltuin moesten worden gekapt. De hele zandbak was namelijk doorworteld en de takken lagen overal. Aangezien de bomen werden gezien als landschapselement, was het verkrijgen van een vergunning een heikel punt. De gemeente stond echter open voor onze argumenten en nadat bleek dat de bomen meer last veroorzaakten dan dat ze nuttig waren, gaf het college de benodigde vergunning af. Wel moesten er nieuwe bomen geplant worden. Ook daarin kregen we de vrijheid van de gemeente. We mochten zelf aangeven welke bomen we wilden hebben. De keuze viel op 4 dwergbeuken en een walnotenboom; bomen die goed beheersbaar zijn. De gemeente beloofde deze te leveren.”

Ontmoetingsplek voor alle leeftijden

Daarbij gaf de gemeente  aan de kosten van het rooien te financieren. Met dit hele project is een bedrag van €15.000 gemoeid. Daarvan komt nu nog €5.000 voor rekening van de initiatiefgroep. Holtkamp: “Dit wordt betaald door de Woningstichting Tubbergen vanuit het leefbaarheidsproject. In het kader van de burgerparticipatie nemen wij als buurtbewoners de verantwoordelijkheid op ons voor de overige werkzaamheden en het toekomstige onderhoud.”

De inrichting van de vernieuwde speeltuin komt tegemoet aan de wensen van alle generaties. Voor de jeugd is er straks een nieuwe schommel, een tafeltennistafel, een basket en een speelhuisje met een brug en glijbaan. Het huisje stond voorheen op het schoolplein van de voormalige basisschool De Marke en was een gift van de TOF (Tubbergse Onderwijs Federatie). De ontmoetingsplek wordt verder aangevuld met een jeu de boules baan, 2 tafels en 4 bankjes. Het hekwerk van een meter hoog, wordt vervangen door een hek van 80 cm en daaromheen komt een beukenhaag waardoor de speeltuin vriendelijk oogt.

Begin november wordt de ontmoetingsplek feestelijk geopend. Jan Busscher: “Dit project is voor ons de bevestiging dat burgerparticipatie mooie dingen tot stand kan brengen. We staan zeker open voor meer initiatieven.”

Contactpersoon openbare ruimte

Wie zelf ook graag wat wil veranderen, vernieuwen of aanvullen in de openbare ruimte kan hiervoor contact opnemen met de contactpersoon openbare ruimte van de gemeente Tubbergen: Fons Hottenhuis of Jan Busscher. Bijpassende subsidies zijn te vinden via www.subsidiestubbergen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen