Waterzuivering in Tubbergen boeit alle leeftijden

De rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Huyerenseweg, tussen Geesteren en Tubbergen, was vandaag open voor het publiek. Honderden maakten van deze gelegenheid gebruik en namen een kijkje achter de schermen.

“Je moet er maar niet teveel over nadenken wat er allemaal in zit”, zegt Hennie Kleissen lachend. Hij doelt hiermee op de rolbakken waar de grove delen uit het rioolwater, die er op dat punt in de keten uitgefilterd worden, in verdwijnen. Een sterke maag is wel gewenst, want de geur die eraf kwam was voor sommigen nauwelijks te harden. Kleissen, die samen met zijn vrouw en een groepje anderen een rondleiding krijgt van een vrijwilliger die een band heeft met waterschap Vechtstromen, is vandaag extra geïnteresseerd. “Mijn zwager was hier vroeger de eerste klaarmeester, samen met een ander. Ze woonden hier toen op het terrein in een huis. Die woningen zijn inmiddels weg, maar dat maakt zo’n dagje er niet minder bijzonder om. Er is dus sindsdien een heleboel veranderd en wilden we weleens gaan bekijken.”
Er waren opvallend veel ouders met hun kroost aanwezig. Die zijn sowieso al geïnteresseerd in poep en plas, vat Rian ten Dam samen. Zoon Tijs heeft ondertussen minder oog voor de gids en zoekt iets waar hij op kan klauteren om alles nóg beter te kunnen bekijken. “Ze willen weten waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Hij is 4 – bijna 5 – jaar oud. Nu ziet hij eens wat er gebeurt nadat ‘ie het toilet doortrekt. Nu krijgt hij een duidelijk antwoord op zijn vragen. En zelf vind ik het ook weleens interessant om iets dergelijks te zien”, aldus Ten Dam. “We lopen er soms langs en dan vraag je je toch af wat hier nou precies voor dingen gebeuren.”

Nieuwbouw

De Tubbergse zuiveringsinstallatie is dit jaar 50 jaar oud. Er werd in 1965 gestart met de bouw, waarna het complex in 1967 in werking is gesteld. Het jaar erop kwam er hoog bezoek langs in de persoon van prins Claus. Die liet zich bijpraten over de technologische hoogstandjes van die tijd.

Intussen is de installatie aan vervanging toe, iets dat vermoedelijk vanaf 2020 het geval zal zijn. Pas rond 2023 zijn deze werkzaamheden naar alle waarschijnlijkheid afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen