Hét bewijs dat met passie en creativiteit een crisis te overwinnen is

De laatste bijeenkomst van dit jaar van MANS Twente had als thema: crisis, veerkracht en ondernemerschap. Deze informatieavond vond plaats bij Herterij Twente in Geesteren.

Als eerste kwam MANS-lid Hennie de Haan aan het woord. Zij vertelde over haar informerende rol als voorzitster van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders tijdens de Fipronil-crisis. Deze crisis, in de volksmond beter bekend als het eierschandaal, heeft vele gezinnen in de pluimveesector financieel gedupeerd en is nog steeds niet ten einde.

Door aangescherpte regels zitten veel pluimveestallen nog steeds op slot. Dat houdt in dat kippenboeren vanaf 22 juli 2017, de dag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingreep, geen inkomsten meer hebben gehad – maar wel ruimingskosten. Vele boerengezinnen zijn daardoor radeloos omdat ze, tot op heden, niet financieel gecompenseerd worden voor de geleden financiële schade. Dit was wel het geval bij de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in 2001.

MKZ

Het woord MKZ was dus al even gevallen. Het vormde het bruggetje naar Tiny Peddemors, eveneens lid van MANS Twente. Zij vertelde over Herterij Twente, het bedrijf van Tiny en haar man Gert. Zij hadden begin 2001 besloten om edelherten in te kopen vanuit Groot-Brittannië. De dieren waren al een week in Geesteren en waren nog niet eens gewend aan de omgeving toen in Engeland de MKZ-crisis uitbrak. De overheid wilde niets aan het toeval overlaten en besloot dat boerenbedrijven met dieren die ingekocht waren in Groot-Brittannië preventief te ruimen. Dit lot trof ook Herterij Twente. Tiny en Gert waren radeloos en machteloos… letterlijk, want ze moesten van afstand toekijken hoe hun boerenbedrijf met hun geliefde dieren preventief geruimd werd. Ondanks dat ze wel financieel gecompenseerd werden, laat deze gebeurtenis diepe littekens na bij de familie Peddemors.

Emotioneel

Het werd Tiny tijdens de presentatie af en toe iets te veel en ook bij Gert, zittend in de zaal, stond het huilen nader dan het lachen. Iedereen in de prachtig omgebouwde schuur bij de Herterij Twente was muisstil en had een brok in de keel. Ondanks deze gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van dit Geesterse bedrijf zetten Tiny en Gert de schouders er opnieuw onder. En met veel passie en de nodige creativiteit hebben ze een prachtig bedrijf neergezet met niet alleen edelherten, maar worden er zelfs excursies gegeven, feesten gehouden en kan men op dit fraaie erf ook overnachten in prachtige vakantiewoningen.

Alle aanwezige MANS-leden en overige gasten gaven complimenten aan Tiny voor haar bewonderenswaardige presentatie en bleven nog even napraten bij de oude krantenartikelen die na de tijd konden worden ingelezen. Al met al was het een inspirerende MANS-avond waarbij maar weer blijkt dat met passie en creativiteit ook een crisis overwonnen kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen