Vasse krijgt een eigen stukje Gaudí

Een huzarenstukje van 3 ton. Zo zwaar weegt de buitenbank die zo’n 35 Vassenaren met vereende krachten hebben gebouwd. Binnenkort krijgt het een eervol plekje in het centrum van het dorp.

De Spaanse kunstenaar Antoni Gaudí inspireert nog altijd velen. Noem de beroemde Sagrada Família in Barcelona of zijn uitbundige gebruik van mozaïek op bijvoorbeeld gebouwen en meteen heeft men er een helder beeld bij. Bij de Melkbus Vasse, voor ideeën over de leefbaarheid in het dorp onder coördinatie van Margot Diepenmaat en Jacqueline Nijhuis, was een wens gedeponeerd voor zo’n eigen stukje Gaudí in Vasse en wel in de vorm van een bankje. “Een erg bijzonder idee, maar moesten we wel eerst even héél goed over nadenken”, zegt Margot lachend. “Dat komt natuurlijk niet elke dag voorbij. In het begin leek het ons nog wel te doen. Een boel tegels inzamelen voor de scherven, maar al snel bleek het geen makkelijke opgave. Om te beginnen hadden we een vorm nodig, een mal waarin het beton gestort kon worden. De bouwvakkers die we hiervoor om raad vroegen dachten dat wij ons verstand verloren hadden… De ene was eerst nog negatiever dan de ander. Gelukkig wilden ze ons wel helpen.”

Dat het een project van ‘vallen en opstaan’ was, bleek ook wel uit de keuze voor een locatie waar de Gaudí-bank zou verrijzen. De scouting had al een tent beschikbaar gesteld, maar die bleek in de winter toch wat te koud en dus onpraktisch. Vervolgens kwam Bouwbedrijf Lenferink in Mander met de oplossing door een groot deel van de werkplaats voor de dames te reserveren. Hier werd soms tot in de late uurtjes geknipt, geplakt en wat al niet. “We hebben letterlijk elk steentje in de hand gehad”, vertelt Jacqueline trots. “Dat moet ook wel, want dit moet voor het einde van het jaar klaar zijn. Anders krijgen we de subsidie niet. In totaal zijn we er 8 weken, 4 keer per week, mee aan de slag geweest. Van koffiejuffrouw tot ontwerper; iedereen heeft er zijn of haar aandeel in gehad. De ene nog fanatieker dan de ander. Zo mooi is dat.”

In mei van dit jaar werd groep 4 t/m 8 gevraagd om hun eigen impressie te maken van hetgeen zij als typisch Vasse, dan wel Mander of Hezingen, betitelen. Een handvol van hun tekeningen zijn in mozaïektegeltjes uitgevoerd op de zitvlakken van de bank. Verder staan er een pannenkoek bakkende tante Sien, gerst en hop, een vliegend hert, het dorpsgezicht, een boer met trekker en klompen op.

Op vrijdagmiddag 29 december zal het kunstwerk onthuld worden, iets wat wethouder Erik Volmerink voor zijn rekening neemt. Dan zal ook bekend worden gemaakt van welke 5 schoolkinderen de tekening uitverkozen is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen