Directeur en bestuursvoorzitter SWTD onverwachts opgestapt

Kees Barendsen
Kees Barendsen
Foto: SWTD

Het is hommeles bij welzijnsorganisatie Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD). Achterliggende oorzaak is een financieel conflict. Reden voor zowel bestuursvoorzitter Sjef Visschedijk als directeur Kees Barendsen om op te stappen.

De laatste weken was er geen sprake meer van een normale situatie in de top van de SWTD. Het tijdelijke arbeidscontract van Barendsen (55), inmiddels zo’n 3 jaar directeur, liep af. Met het bestuur werd sinds enkele maandenlang gesproken over verlenging c.q. verbetering daarvan. Waar de ene kant, Barendsen met in zijn kielzog voorzitter Visschedijk, een vast contract met betere beloning bepleitte, wensten de overige bestuursleden juist “een salaris wat beter past bij een vrijwilligersorganisatie als deze”. Dat zegt bestuurslid Anny Masselink-Poppink. Hoewel ze geen bedragen noemt om – naar eigen zeggen – niemand onnodig te beschadigen, blijkt dat beide partijen op een gegeven moment de hakken in het zand hebben gezet. Inmiddels verloopt alle communicatie alleen nog via advocaten, zo geeft Barendsen aan.

Alle betrokkenen geven aan niet met modder te willen smijten, maar verwijten elkaar tussen neus en lippen door wel van alles. “Welzijnswerk is mensenwerk. Dit arbeidsconflict gaat ten koste van dat werk en dat is heel jammer”, stelt Barendsen onomwonden. “Het team zit nu in zak en as. Er is spanning op de werkvloer ontstaan. Zo van ‘wat betekent dit alles nu voor mij?’. Tijdelijke contracten lopen af en mensen willen – heel begrijpelijk – snel duidelijkheid over deze voor iedereen erg vervelende situatie.” Volgens bestuurslid Masselink-Poppink is er al iemand achter de hand die vanaf het nieuwe jaar in de voetsporen van Barendsen zal treden, maar moeten eerst een aantal zaken geregeld worden alvorens diens naam bekendgemaakt kan worden. Dat ‘haar’ voorzitter zich niet gesteund voelde door de rest van het bestuur, vindt ze onnodig en zeer spijtig. “Er lag een prima aanbod van ons, inclusief normale vergoedingen zoals een 13e maand. Precies volgens de CAO”, vertelt Masselink-Poppink. “Wij moeten oppassen dat het verschil tussen de werknemers en de directie niet te groot wordt. We leggen verantwoording af tegen onze subsidieverstrekkers, in dit geval de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, en daarom konden we niet akkoord gaan met zijn eigen voorstel.”

Barendsen stapt officieel per 1 januari 2018 op. Visschedijk is al sinds 1 december jongstleden weg. “Ik wil heel graag doorgaan – begrijp me niet verkeerd. Maar niet i.c.m. dit nog overgebleven bestuur, mensen die al geruime tijd aangeven te willen stoppen met hun bestuursfunctie”, aldus Barendsen. “Ik ga echter niet verder de strijd met ze aan. De ‘Schwung’ zat er de laatste tijd echt in, daar heb ik me hard voor gemaakt en ook mijn aandeel in gehad. Jammer dat dit nu gebeurd is, maar het zij zo. Mijn salaris was overigens niet de discussie. Daarover hadden we al een akkoord. Kennelijk durfden ze het niet aan om mij een vast contract te geven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen