‘De beste kerst ooit’

In de kerstperiode zoekt iedereen een zinvolle bezigheid. De buik vol eten is erg populair, net als een bezoekje aan de schoonfamilie of woonwinkel. Vrijwilligerswerk op Lesbos is echter van een totaal andere orde. Sebastiaan Bake doet dit voor de vluchtelingen die daar opgevangen worden. De beste kerst ooit, wat hemzelf betreft.

In de bekende én beruchte vluchtelingenkampen op Lesbos, Kara Tepe en Moria genaamd, is Sebastiaan sinds bijna 2 weken als vrijwilliger aan de slag. Het is een tijdelijk plekje voor de meest kwetsbare mensen die hun thuisland ontvlucht zijn, zoals zwangere vrouwen en ouderen. Er zijn ook vele minderjarigen. Gisteren, op eerste kerstdag, mocht hij zo’n 150 kinderen blij maken met snoepjes. “We proberen hen kennis te laten opdoen van de westerse cultuur, ze al een beetje te integreren. Ze komen hier natuurlijk in bootjes en hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Dat proberen we hen zoveel mogelijk te laten vergeten”, legt Sebastiaan uit. “Ze krijgen o.m. al ICT-les in het Engels en laten hen weten wat onze normen en waarden zijn, zodat ze hier al aan kunnen wennen. Gisteravond hebben we kerstmutsen opgezet en wat verlichting om zodoende de deuren langs te gaan. Ieder kind kreeg een Mars of Snickers en daarmee maak je ze natuurlijk heel blij.”

Samen met o.a. medeoprichter Adil Izemrane van Movenment on the ground, waarvoor bijvoorbeeld Johnny de Mol als ambassadeur optreedt, werkt de 25-jarige Tubbergenaar aan verbetering van de leefomstandigheden in het kamp. Zo plaatst hij zonnepanelen, iets wat hij in Nederland ook deed – tegen betaling. “Dit is de eerst kerst die ik niet thuis vier. Op 29 december vlieg ik naar huis, maar hopelijk kan ik hier volgend jaar langer blijven. Voor deze tijd heb ik vrije dagen opgenomen in overleg met mijn werkgever”, vertelt Sebastiaan. “Vooraf heb ik via een actie geld ingezameld om spullen te kopen.”

Klik hier om de vrijwillige werkzaamheden van Sebastiaan te sponsoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen