Koninklijke onderscheiding voor Gerard Kok uit Fleringen

Johan Koopman, Gerard Schepers, Gerard Kok
Johan Koopman, Gerard Schepers, Gerard Kok
Foto: Mark Mensink

Voetbalclub Fleringen viert dit jaar het 50-jarige bestaan. Vanavond was er voor (oud-)leden, donateurs en iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt een feestje bij De Oale Kroesch (DOK’s). Gerard Kok kreeg tijdens dit gezellige samenzijn een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker.

Er werden verschillende mensen genoemd en even speciaal in het zonnetje gezet, zoals Gerard Kok. “Want als de financiĆ«n niet op orde zijn, krijgt een club het heel moeilijk. We kennen allemaal wel die andere Twentse voetbalclub…”, zei Haverkamp-Wenker tot hilariteit van de aanwezigen. “Wie met geld omgaat, moet heel zorgvuldig zijn. Zeker als het gaat om geld van anderen. Voor u is dat heel vanzelfsprekend. In uw werkzame leven bij de Rabobank en in uw vrije tijd heeft u heel veel met cijfers gewerkt. VC Fleringen maakt daar al jaren dankbaar gebruik van.”

Kok zet zich al 43 jaar in als vrijwilliger voor de samenleving in Fleringen en de gemeente Tubbergen.

“Uw talenten lagen eerder op bestuurlijk vlak dan op het veld zelf. Dat had u zelf al snel in de gaten. U kwam in 1974 bij de senioren. Vanaf het eerste moment heeft u zich ingezet als jeugdleider en later als penningmeester van het jeugdbestuur. Door uw werk bij de Rabobank was het logisch dat u het penningmeesterschap voor de hele vereniging zou oppakken. U vervult deze functie vanaf 1991 (en nog steeds) met verve. Slechts 2 jaar heeft u zich teruggetrokken om u te kunnen wijden aan uw studie (tussen 1997 en 1999). Sinds 3 jaar zet u zich dubbel en dwars in voor de voetbalvereniging: naast penningmeester bent u nu ook nog secretaris”, sprak de burgemeester tot Kok. “Het penningmeesterschap is een verantwoordelijke taak. De kascommissie kan elk jaar vaststellen dat de hele administratie klopt als een bus. Alle inkomsten en uitgaven zijn altijd keurig verantwoord, zoals het hoort. Ook in bestuurlijke processen bent u stipt, en terecht. Gelukkig bent u altijd bereid erop te wijzen als iets niets volgens de regels dreigt te gaan.

Naast het bestuurlijke werk is Kok ook fanatieke supporter en staat hij vaak langs de lijn bij uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal. “Tegenwoordig bent u druk in de weer als penningmeester van stichting ’t Reuvekamp en in allerlei commissies om in Fleringen een kunstgrasveld te kunnen aanleggen. Uw kennis, kunde en enthousiasme bleef niet beperkt tot het voetbalveld. De kerk mocht ook rekenen op uw tomeloze inzet. Van 2005-2015 bent u penningmeester geweest van de geloofsgemeenschap Onbevlekt Hart van Maria in Fleringen. En van 2010 t/m 2015 van de hele parochie Heilige Pancratius Tubbergen”, somde Haverkamp-Wenker op. “Daarom, mijnheer Kok, is het mij een genoegen u mee te delen dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

Gerard aan de Stegge praatte de avond als voorzitter van de jubileumcommissie aan elkaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen