Steunpunt vrijwilligers voortvarend van start

Foto: Mark Mensink

Gistermorgen hebben enkele medewerkers van het Servicepunt Vrijwillige Inzet hun eerste spreekuur gehouden in de Tubbergse bibliotheek. Zij vormen een onmisbare schakel tussen vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk in de gemeente Tubbergen.

Het servicepunt haakt aan bij bestaand aanbod, zoals het Taalhuis dat onlangs in hetzelfde gebouw geopend werd. “Direct toen ik bij Stichting Welzijn Dinkelland Tubbergen als adviseur verenigingen en vrijwillige inzet aan de slag mocht gaan, stelde ik mezelf de vraag waar hetgeen we doen allemaal op neerkomt. Het antwoord daarop is de verbinding zoeken, meer mensen warm krijgen zich vrijwillig in te zetten. Daarvoor moet je zichtbaar zijn en dat waren we op de vorige locatie gewoon niet. Met alle respect, het was een kamer in een kantoor. En dat is natuurlijk geen goede manier om mensen te laten weten dat je er überhaupt bent”, beklemtoont Kristel Trimbos-Groot Hemmink. “Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een betere plek, wat dit volgens mij echt is. De bieb staat midden in het dorp, men kent het al en er komen veel bezoekers over de vloer. Ideaal dus.”

De 8 medewerkers van het servicepunt, zoals Elly van Dongen en Yvonne oude Heuvel, begeleiden geïnteresseerden richting vrijwilligerswerk dat het beste bij hen past. Daarnaast hebben ze in kaart welke organisaties behoefte hebben aan vrijwillige krachten en wat van hen verlangd wordt. “Bij ons krijgt men info en advies op het gebied van vrijwillige inzet. Dat kan vereniging betreffen, maar ook best een buurtinitiatief zijn”, legt Trimbos-Groot Hemmink uit. “Als potentiële vrijwilligers hier komen gaan we eerst met hen in gesprek. We willen weten waar ze blij van worden, wat ze zouden willen doen, welke afspraken met hen gemaakt kan worden. Het verschilt namelijk nogal. De een wil wat meer flexibeler zijn, terwijl de ander juist alleen op vaste tijden beschikbaar is. Dat is voor iedereen weer anders, logisch ook.”

In Dinkelland lopen via Marleen Wagenaar gesprekken voor een soortgelijke samenwerking met het servicepunt aldaar, zegt Trimbos-Groot Hemmink. Het oog is hierbij gevallen op het Kulturhus in Denekamp.

Reacties

article
54695
Gistermorgen hebben enkele medewerkers van het Servicepunt Vrijwillige Inzet hun eerste spreekuur gehouden in de
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20180110/steunpunt-vrijwilligers-voortvarend-start/
2018-01-10T13:11:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/01/10131112/DSC01699.jpg
Nieuws