Boeren ruziën over eigendom fosfaatrechten

Foto: CC0

Een melkveebedrijf uit de buurtschap Haarle (nabij Reutum) verschilt van mening met een opfokbedrijf uit Bruchterveld (gemeente Hardenberg) over zogenaamde fosfaatrechten die samenhangen met 81 jonge koeien.

Van 4 maart 2015 tot februari 2017 had de maatschap Scholten-Alberink een overeenkomst met Melkveebedrijf Veltink voor de opfok van kalveren en pinken tot volwassen koeien die aan het begin van hun carrière als melkproducent staan. Er was daarbij afgesproken dat de dieren ongeveer 4 weken voorafgaand aan het afkalveren terugkeerden bij de maatschap Scholten-Alberink. Dit boerenbedrijf, dat de dieren tijdelijk ergens anders onderbracht, heeft de opfokker aangeklaagd.

Vandaag diende het kort geding in Zwolle.

Streep door uitbreiding

Tijdens de duur van het opfokcontract veranderde de overheid de ‘spelregels’. Er werden zogeheten fosfaatrechten ingevoerd op basis van de hoeveelheid vee op een bepaalde datum: 2 juli 2015. Hierdoor kreeg Veltink 1.306,50 van die fosfaatrechten toebedeeld. Onterecht, aldus Scholten-Alberink. “De dieren zijn altijd in eigendom van Scholten gebleven”, gaf advocaat Annelou Olde Beverborg aan.

Bijkomend probleem is dat Scholten-Alberink de onderneming graag met 200 melkkoeien uitbreiden, maar dat hiervoor juist de benodigde fosfaatrechten ontbreken. Voor de uitbreiding is al een lening van 225.000 aangevraagd en verkregen, verklaarde hun raadsvrouw.

Scholten-Alberink heeft destijds 12.570 fosfaatrechten toegekend gekregen, waarmee het mogelijk is om maximaal 291 stuks melkvee en 97 stuks jongvee te houden.

De opfok van een aantal jongdieren geschiedt tegenwoordig bij een bedrijf in Drenthe, liet Olde Beverborg zich ontvallen.

Olievlekwerking

De maatschap Veltink benadrukte dat zij recht hadden op de fosfaatrechten, omdat het zou gaan om ‘originele verkrijging’. “Je kunt eigenaar van fosfaatrechten zijn zonder dat je dieren in eigendom hebt”, voerde advocaat Charles van Mierlo aan. “De fosfaatrechten zijn niet gekoppeld aan de dieren, maar aan het bedrijf.”

Ook op dit moment heeft een derde bedrijf z’n dieren bij opfokbedrijf Veltink ondergebracht, aldus de raadsman. Hij zei derhalve te vrezen voor een olievlekwerking in de gehele agrarische sector, wanneer de rechten als gevolg van dit publiek geschil overgedragen moeten worden aan de maatschap Scholten-Alberink. Volgens hem zou dit namelijk betekenen dat overal in het land vee bij opfokkers opgehaald gaat worden, omdat men ervoor vreest fosfaatrechten te verliezen. Bovendien rekent de overheid 10% korting bij de overdracht van een fosfaatrecht, zodat er dan ook nog eens dieren afgemaakt gaan worden.

Schikking?

Scholten-Alberink eist nu bij de kortgedingrechter de fosfaatrechten van Veltink, voor 38 kalveren en 43 pinken, op.

De rechter stelde nog voor om tot een schikking te komen, maar beide partijen zagen daar al tijdens de zitting vanaf. Daarom zal er uiterlijk op 20 april aanstaande uitspraak worden gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen