‘Fuite Veal maakt van Tubbergen een kadaverdorp’

Een grote groep ondernemers, met vestigingen op het Tubbergse industrieterrein, is woedend op ‘buurman’ Fuite Veal en klaagt over enorme stankoverlast door deze kalverslachter.

Vanmiddag diende een kort geding tegen de gemeente Tubbergen, dat – zo denken de klagende partijen – Fuite Veal geen strobreed in de weg legt.

Volgens een ambtenaar van de afdeling handhaving heeft Fuite Veal diverse aanpassingen gemaakt sinds de kwestie begon te spelen: een gesloten systeem waarin ‘ongeboren’ mest wordt opgevangen, een afzuigingsinstallatie en een waterzuiveringssysteem. Desondanks en opmerkelijk genoeg constateerde een gemeentelijk controleur onlangs wel stank binnen een tweetal omliggende bedrijven. “Dit kwam duidelijk uit het riool”, zei hij. “Dat moeten we misschien helemaal reinigen.”

Naar de zitting was een goede representatie van de in totaal 19 bezwaarmakers afgereisd. “Tubbergen wordt zo een kadaverdorp. Het lijkt werkelijk waar nergens meer op”, liet bijvoorbeeld een boze Hennie Huiskes zich ontvallen richting de gemeente. “Onafgedekt klotst het bij ons door de straten heen.”

Noodslachterij

Fuite Veal kocht de slachterij aan de Nobelstraat in 2016. Er was destijds voor de locatie een vergunning aanwezig voor het slachten van maximaal 300 vleesvarkens en 60 runderen per week. Die vergunning werd omgezet in maximaal 540 kalveren die op een bepaald aantal dagen geslacht mogen worden. “Volledig onterecht”, oordeelt mr. Johan van Groningen. “Die is afgegeven op basis van een totaal andere situatie dan nu gaande is. Mijn cliënten ervaren dagelijks stank in en om hun bedrijf. Dat is totaal onaanvaardbaar.”

Op dit moment worden er maximaal 60 kalveren per week geslacht. Niettemin is er een aanvraag ingediend voor wekelijks 1.500 stuks.

Naast de stankoverlast ervaren de ondernemers ook problemen met ongedierte en verkeersbewegingen door vrachtwagens die af- en aanrijden voor het vervoeren van mest en slachtafval. Van Groningen wees erop dat er meer mis is bij de kalverslachterij. Zo zouden er liefst 8 illegale bouwwerken op het perceel staan.

Uitspraak

Hoewel een vertegenwoordiging van Fuite Veal uitgenodigd was voor de rechtszitting, verscheen er niemand.

De spoedrechter doet morgenochtend om 10.00 uur uitspraak. De motivering hiervan komt maximaal 2 weken later.

Reacties

gallery
59534
Een grote groep ondernemers, met vestigingen op het Tubbergse industrieterrein, is woedend op ‘buurman’ Fuite
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20180516/fuite-veal-maakt-tubbergen-kadaverdorp/
2018-05-16T15:11:21+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/05/16145843/IMG_7714-e1526475650196.jpg
Nieuws