Crowdfundingsactie om met een drone weidevogels te redden

Jaarlijks worden meer dan 90.000 nesten van weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster door vrijwilligers en agrariërs gevonden en vervolgens beschermd, wat maar ongeveer 20% van het totaal aantal is.

Om het percentage gesneuvelde weidevogelnesten verder omlaag te brengen, heeft Vogelwerkgroep Geesteren het idee opgevat om een drone met warmtebeeldcamera aan te schaffen. Daarmee kan tussen de 30 en 40 hectare per uur gescand worden. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor die makkelijker op te sporen zijn. Speciale software filtert molshopen en muizen uit het beeld.

Opsporing

Verdere voordelen van zulke drones zijn dat deze minder verstorend werkt voor vogels dan een zoektocht per voet, de locatie nauwkeuriger is te bepalen en dat daarmee de informatie makkelijk in een database op te slaan valt.

Een drone met thermische camera kan niet alleen ingezet worden om vogelnesten op te sporen, maar ook bijvoorbeeld reekalveren. In het maaiseizoen willen die zich nog wel eens verstoppen in het hoge gras, met soms dramatische gevolgen als een boer met zijn maaimachine over de beesten heenrijdt.

De werkgroep is tevens van plan het technische hoogstandje te verhuren aan andere vrijwilligersorganisaties.

Red de Grutto

Voor het inzamelen van voldoende financiële middelen om de plannen realiseerbaar te maken, heeft Vogelwerkgroep Geesteren de crowdfundingsactie Red de Grutto opgezet. Deze wordt ondersteund door prominenten als oud-landbouwminister Cees Veerman en de bekende cabaretier/schrijver Hans Dorrestijn. Beiden zijn vol lof over de actie en hebben een donatie gedaan.

Boer stelt graag weide beschikbaar voor natuur

Boeren stellen graag een stuk weiland beschikbaar voor weidevogels om er te overleven, zoals de familie Schröder in Geesteren al doet. Zij merken ook het aantal weidevogels drastisch terugloopt. Het wordt stil op het platteland. Maar een klein stuk hoog gras kan voldoende zijn om kuikens van grutto's, tureluurs, kievitten en wulpen te laten overleven. Met een drone kunnen de vrijwilligers achterhalen waar de nesten precies zijn gemaakt.

Geplaatst door Vogelwerkgroep Geesteren op Zaterdag 30 juni 2018

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen