Kroegtijgers goed vertegenwoordigd op de Zwarte Cross

Foto: Mark Mensink

Het trekt volop bekijks op de racebaan van de Zwarte Cross, de ‘stoomlocomotief’ van de groep 23 Kroegtijgers uit Geesteren en omgeving.

Zeker honderdduizend boeren, burgers en buitenlui komen dit weekend in de Achterhoek bijeen voor de Zwarte Cross. Hieronder zijn ook al jaren leden van de grootste carnavalsvereniging uit de gemeente Tubbergen bij aanwezig. In verschillende samenstellingen, dat wel. “Ik denk dat we al wel een jaar of 12-13 hier komen. Eerder deden we met een Russische truck mee waarop zeker een man of 10 past, later een paar jaren met een kleinere wagen. Daarop konden toen maar een stuk of 7 van ons mee, dus dat was niet echt wat”, herinnert penningmeester Björn Harmelink (37) zich nog. “Iedereen laat elkaar met rust en in hun eigen waarde; we zijn gewoon relaxed. Het mooiste is wel dat we allemaal een andere achtergrond hebben en wat anders kunnen: lassen, de boel organiseren, geld tellen, eieren bakken…”

“Nu zijn we heel creatief geweest met het thema van de race waarvoor we kaarten hebben, Del Rio geheten”, vervolgt Harmelink. “We hebben van papier-maché een grote locomotief gebouwd, waarmee we deelnemen. Want ja, er loopt geen trein naar Lichtenvoorde. En we hadden nog carnavalspakjes over met een Caraïbisch thema, dus daarmee was de link snel gelegd.” Telkens gaan er maximaal 8 van de festivalgangers mee op de ‘papieren loc’, die van vrijdag t/m zondag in actie komt. De rest moedigt hen vanaf de zijkant, dus langs de baan, aan. “Alleen, de wagen is wat te groot van formaat. Dat mag maximaal 4 meter hoog zijn, maar we zitten er net 10 of 15 centimeter boven. Al bij het eerste bruggetje ging het mis en brak de voorste schoorsteen eraf. Ach ja, die plakken we er straks wel weer op”, vertelt Harmelink hardop lachend.

Campinghelden

Dat de Zwarte Cross niet alleen maar om lol en vele liters drank draait, bewees de Geesterense carnavalsclub vorig jaar nog. Er was een zwaar ongeluk geweest met een stuntman die verkeerd neerkwam op z’n crossmotor. Harmelink: “De traumahelikopter kon de juiste plek niet vinden om te landen. Toen hebben we onze felgele pakkies uitgetrokken en zijn daarmee gaan zwaaien. De piloot wist vervolgens wel waar ‘ie kon landen. Naderhand hebben we een shirt gekregen met de opdruk ‘campingheld van de dag 2017′. Da’s toch uniek?”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen