Knop om in verduurzaamd appartementencomplex te Geesteren

In het centrum van Geesteren heeft Woningstichting Tubbergen twintig appartementen verduurzaamd.

Bij de woningstichting prijkt verduurzaming bovenaan de agenda. Om de koers voor de toekomst te bepalen, werd het appartementencomplex De Veldstegge het pilotproject.

André Kok van Inventum was aanvankelijk op zoek naar een partij die een pilot zou willen draaien met twee spaarpompen, een hybride warmtepomp die de appartementen verwarmt middels warmteterugwinning. Erik Bakhuis, hoofd vastgoed van Woningstichting Tubbergen, had een ambitieuzer plan voor ogen. Hij stelde voor om er meteen twintig te plaatsen. “Ik had er vertrouwen in dat we, door nauw samen te werken, dit project meteen groots aan zouden kunnen pakken.”

Verduurzaming

De verduurzaming was voor Woningstichting Tubbergen niet enkel een plicht om aan de wensen van de overheid te voldoen. Zij zien ook wat een relatief lage investering kan doen voor de kosten op lange termijn. Erik Bakhuis: “Nul-op-de-meter is voor een deel van ons huidige woningbezit nog een brug te ver. Dat vergt een te grote investering. Daarom hebben we onszelf als doel gesteld om een deel van ons woningbezit eerst NOM-ready te maken.” De inspanningen in Geesteren zijn een mooie eerste stap en werden bekroond met het energielabel A++.

De Spaarpomp bleek de ideale oplossing voor de woningstichting. Hij is compact en heeft geen buitenunit, waardoor hij gemakkelijk in de bestaande opstelling in te passen was. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte uit de ventilatielucht die de woning normaliter verlaat. Daar verwarmt hij het CV-water mee. Wanneer er een piek in de warmtevraag ontstaat en er net iets meer vermogen gevraagd wordt, springt de CV-ketel bij. Zo kan een besparing van wel 50 procent op gas worden behaald.

Energieverlagende maatregelen

Harold Hofhuis van Eppink Installatietechnieken was vanaf het begin bij het project betrokken. Als installateur volgt hij de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming op de voet. “De warmtepomptechniek komt niet uit de lucht vallen. We zijn hier in principe al jaren mee bezig, want je moet wel weten waar je het over hebt als installateur. Toch kan ik niet ontkennen dat we echt in een stroomversnelling zijn geraakt. Vanuit de overheid, maar ook particulieren en andere partijen, merken we ineens steeds meer interesse.”

Die interesse in energieverlagende maatregelen merkt Sander Peulken van de Stijlhoeve ook. De Stijlhoeve plaatste voor iedere woning een zevental zonnepanelen, samen goed voor een opbrengst van zo’n 1700 kWh per jaar. Op het dak van de fietsenstalling zijn nog eens veertig panelen gelegd ten behoeve van de algemene voorzieningen.

Woningstichting Tubbergen kan achter de schermen meekijken. Zo’n elf huishoudens hebben hun energieverbruik op afstand inzichtelijk gemaakt. Op deze manier kan de pilot goed gemonitord worden en hoopt de woningstichting verschillen in energieverbruik achteraf te kunnen verklaren.

Goede communicatie

Wat de woningstichting vooral geleerd heeft bij deze eerste stap in de verduurzaming van haar woningbezit, is het belang van een goede communicatie met de bewoners. Zij werden vanaf het begin nauw betrokken bij het project. Installateur Hofhuis: “Het is niet enkel een nieuwe installatie die er geplaatst wordt. Dit systeem brengt een heel nieuwe manier van verwarmen met zich mee en dat vraagt om een lifestyle-aanpassing. Want verwarmen middels een spaarpomp werkt nu eenmaal anders dan de bewoner gewend is. De routine om het badkamerraampje open te zetten na het douchen, moet eruit. De knop moet letterlijk én figuurlijk om.” En hoe die knop precies om moet en de uitleg van de overige techniek, daarin is een rol weggelegd voor zowel de installateur als de leverancier. Ook nu komen de partijen nog samen om kennis uit te wisselen, hetzij door middel van documentatie of demonstraties van de techniek.

Pionieren

De pilot bij De Veldstegge is een zeer geslaagde basis voor verdere samenwerking bij toekomstige projecten gebleken. Er wordt door de partijen al weer naar toekomstige projecten gekeken, want bij Woningstichting Tubbergen prijkt verduurzaming boven aan de agenda. Toch zijn de eisen van de overheid inmiddels ruimschoots behaald. Waar een woningbezit met energielabel B in 2020 de opdracht is, heeft de Woningstichting het gemiddelde energielabel A over het gehele woningaanbod. Ze zouden dus achterover kunnen leunen. Toch gebeurt dat niet. Bakhuis: “Dit energielabel is voor ons pas het begin. We vinden het leuk om te pionieren. Maar we zien ook de noodzaak in om te verduurzamen. Voor de portemonnee en voor volgende generaties.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen